Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista, govori o uzrocima opstipacije i hrani koja može pomoći u olakšanju ovog stanja.
- Uzroci opstipacije mogu biti raznovrsni. Do nje dolazi zbog slabosti mišića zida debelog creva, kao i onih mišića koji imaju pomažuću ulogu u defekaciji, a to su dijafragma, trbušni mišici i mišići međice - atonična opstipacija. Grč, tj. spazam zida debelog creva može da dovede do usporenog potiskivanja sadržaja debelog creva, tj.fekalnih masa, prema završnom crevu-spastičaka opstipacija. Takođe, često uždržavanje od defekacije, uslovljeno lošim običajima i vaspitanjem, što je čest slučaj kod mladih žena, to može dovesti do sniženja refleksne osetljivosti zida završnog creva odnosno do opstipacije koja vremenom prelazi u hroničnu.
Do hronične opstipacije može doći i usled dugotrajne ishrane namirnicama koje ne sadrže celulozu, kao i kašastom termički vrlo dugo obrađivanom hranom.
- Opstipacija se može javiti i kao simptom niza bolesti: hronični heparacidni gastritis, ulkusna bolest, dekompenzovana srčana mana, oboljenje jetre, infektivna oboljenja praćena visokom temperaturom, trovanje hranom - istiće Vujičić.
Meso, jaja, žito, voće - odlični kod atoničke opstipacije
Glavna odlika ove dijete je povećana količina namirnica bogatih celulozom i ugljenim hidratima jer celuloza i višak šećera neposredno pojačavaju peristaltiku, a i na taj način što stvorene veće količine gasova draže nervne završetke u sluznici kolona i rektuma.
- Pored toga ova dijeta treba da obezbedi i veće količine masti (izuzev ako je reč o gojaznost ) i vitamina B - kompleksa, od kojih je tiamin naročito značajan za održavanje tonusa i peristaltike creva. S toga u sastav obroka treba da uđe bar po jedna namirnica iz ovih grupa:
- Žito - prednost ima hleb načinjen od crnog brašna bogatog mekinjama i vitaminima B - kompleksa ( kvasac ).
- Povrće - prednost ima povrće koje je bogato celulozom i skrobom, naročito ono koje se može jesti u sirovom stanju, kao salata, i leguminoze.
- Voće - prednost voću koje sadrži mnogo šećera i organskih kiselina i celuloze, voće izuzev jabuka, krušaka i dinja treba izbegavati, i jesti sirove i neljuštene.
- Masti - prednost imaju masti koje se teže iskorišćavaju ( masti sa visokom tačkom topljenja ) i dovodi do nagomilavanja masnih kiselina koje deluju nadražajno na sluznicu creva, pošto daju sa kalcijumom soli-sapune
- Šećerni koncentrati - dopuštena je upotreba svih šećernih koncentrata
- Kvasac - dijetu treba dopuniti sa 10 g sušenog inaktivisanog kvasca zbog znatnog sadržaja vitamina B - kompleksa.
- Meso, jaja i mleko - ove namirnice ne podstiču peristaltiku creva pa ih treba davati samo u količinama koje su nepohodne da se spreči deficit belančevina životinjskog porekla.
![Kod Spastičke opstipacije upotrebljavaju namirnice koje ne daju mnogo nesvarljivih ostataka](/data/images/2016/05/31/18/919067_dijeta-ishrana_ff.jpg?ver=1693833024)
Kod spastičke opstipacije dijeta ima terapijsku ulogu
Kod ovog tipa opstipacije dijeta ima mnogo manji značaj, ona ima više pomažuću nego terapijsku ulogu.
- Glavna odlika ove dijete je u tome što se upotrebljavaju namirnice koje ne daju mnogo nesvarljivih ostataka, ali sadrže dosta belančevina, masti i ugljenih hidrata. Zbog toga se pored namirnica životinjskog porekla – mesa, mleka i jaja – može davati i dobro kuvane pa pasirane namirnice biljnog porekla kao pire, da bi se povećala količina vitamina treba davati sveže voćne sokove - zaključuje Vujičić.
(kurir.rs/nadijeti.com)
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)