ZAŠTO JE SMUTI OD KELJA OMILJENI NAPITAK KEJT MIDLTON: Započnite dan njime i imaćete brojne benefite za oragnizam
Foto: King Charles, Queen Camilla, Prince William of Wales, Catherine Princess of Wales

zdrav doručak

ZAŠTO JE SMUTI OD KELJA OMILJENI NAPITAK KEJT MIDLTON: Započnite dan njime i imaćete brojne benefite za oragnizam

Ishrana -

Kelj je sjajan za podizanej energije, u borbi protiv anemije, pomaže telu u borbi protiv infekcija, čisti jedru i digestivni sistem i deluje antiseptično.

Kelj ne mora biti samo sastojak slanih jela. Ukoliko ga dodate u smuti, napravićete pravi hlorofilnu bombu koja će vašem organizmu vratiti snagu i preporoditi ga. Možete ga konzumirati u bilo koje doba dana ali je najbolje sa njim započeti dan.

100 grama kelja sadrži samo 36 kalorija, nema masnoće i u njemu je skoro 20 procenata potrebne dnevne količine vlakana, zbog čega pomaže varenju, smanjuje opstipaciju i snižava količinu šećera u krvi.

Čak i princeza Kejt Midlton, koja ima besprekornu liniju, izjavila je da voli da započne dan smutijem sa keljom.

Ovaj zeleni smuti pravi je način da kelj u većoj meri uvrstite u svoju ishranu
Ovaj zeleni smuti pravi je način da kelj u većoj meri uvrstite u svoju ishranufoto: Profimedia

Iako niste fan ovog povrća, trebalo bi da mu date šansu s obzirom na sve benefite koje nosi sa sobom. Ovaj zeleni smuti pravi je način da kelj u većoj meri uvrstite u svoju ishranu.

Potrebno je: pet velikih listova kelja, sok od jednog limuna, jedna jabuka, komadić svežeg đumbira, nekoliko listova sveže nane.

U blenderu ismiksajte sve sastojke i dodajte 120 ml hladne vode.

Ovaj napitak idealan je kao užina a možete ga pripremiti i za doručak, naročito ukoliko ne volite da jedete rano.

Šta kelj čini tako zdravim?

Kelj pre svega sadrži fitonutrijente a jedan od njih je sulforofan koji poboljšava prirodnu detoksikaciju. Drugi fitonutrijent, kampferol, smatra se svojevrsnim izvorom mladosti jer utiče na gene i podstiče dugovečnost.

U njegovom sastavu nalaze se i karotenoidi koje su na Harvardu povezali sa opštim osećajem optimizma, kao i glukozinolat koji je koristan u borbi protiv raka.

U kelju, kalcijum dolazi u kombinaciji da magnezijumoom, koji je neophodan da bi organizam iskoristio kalcijum. Kelj je takođe jedan od najboljih izvora vitamina K koji u metabolizmu reguliše da li će uneti kalcijum biti raspoređen u kosti ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mesto u krvnim sudovima.

(kurir.rs/express.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track