OVO JE NAJNOVIJA SVETSKA DIJETA I PROVERENO RADI: I što je najvažnije - ne pomaže samo kod viška kilograma
Foto: Profimedia

ishranom do zdravlja

OVO JE NAJNOVIJA SVETSKA DIJETA I PROVERENO RADI: I što je najvažnije - ne pomaže samo kod viška kilograma

Ishrana -

FODMAP dijeta je režim ishrane koji se sve češće preporučuje osobama koje se bore sa gastrointestinalnim problemima, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) ili hronične gastrointestinalne tegobe. Ovaj plan ishrane fokusira se na smanjenje unosa određenih vrsta fermentabilnih oligo-, di-, monosaharida i poliola (FODMAP) kako bi se smanjile nadutost, gasovi, dijareja i druge nelagodnosti povezane sa gastrointestinalnim traktom.

Šta su FODMAP-ovi?

FODMAP-ovi su grupa fermentabilnih ugljenih hidrata koji se nalaze u različitim namirnicama. Ova skraćenica označava sledeće kategorije:

Fermentabilni: Ovi ugljeni hidrati se brzo fermentišu u crevima, što može izazvati nelagodnosti kod nekih ljudi.

Oligosaharidi: To uključuje fruktozan i galaktane, koji se nalaze u namirnicama kao što su pšenica, luk, beli i crni pasulj, kao i neki drugi proizvodi.

Disaharidi: Najpoznatiji disaharid u ovom kontekstu je laktoza, prisutna u mleku i mlečnim proizvodima.

Monosaharidi: Ovde se misli na fruktozu, koja se nalazi u voću i medu.

Polioli: Ovo su šećeri koji se nalaze u voću kao što su jabuke i kruške, kao i veštački zaslađivači sorbitol, manitol i drugi.

Kako funkcioniše FODMAP dijeta?

Osnovna ideja FODMAP dijete je privremeno smanjiti unos ovih fermentabilnih ugljenih hidrata kako bi se smanjila iritacija creva i simptomi povezani sa IBS-om. Nakon što se simptomi smire, postepeno se uvode FODMAP-ovi kako bi se utvrdilo koje namirnice tačno izazivaju probleme. Ovaj proces se izvodi uz pomoć nutricioniste ili dijetetičara.

FODMAP dijeta se prilagođava individualnim potrebama i tolerancijama, što znači da svako može pronaći svoj optimalni plan ishrane.
FODMAP dijeta se prilagođava individualnim potrebama i tolerancijama, što znači da svako može pronaći svoj optimalni plan ishrane.foto: Promo

Benefiti FODMAP dijete:

Smanjenje gastrointestinalnih simptoma: Mnogi ljudi koji pate od IBS-a ili drugih gastrointestinalnih problema primećuju značajno smanjenje nadutosti, gasova, bolova u stomaku i dijareje nakon primene FODMAP dijete.

Personalizovani pristup: FODMAP dijeta se prilagođava individualnim potrebama i tolerancijama, što znači da svako može pronaći svoj optimalni plan ishrane.

Poboljšanje kvaliteta života: Eliminacijom namirnica koje izazivaju nelagodnosti, osobe sa gastrointestinalnim problemima mogu doživeti značajno poboljšanje kvaliteta svog života.

Saveti za pravilno sprovođenje FODMAP dijete:

Konsultacija sa stručnjakom: Pre nego što započnete FODMAP dijetu, obavezno se posavetujte sa nutricionistom ili dijetetičarom koji će vam pomoći da pravilno planirate ishranu.

Naučite koje namirnice su dozvoljene i koje treba izbegavati: Postoje mnoge resurse i tabele koje vam mogu pomoći da shvatite koje namirnice treba izbegavati tokom eliminacione faze dijete.

Vodite dnevnik ishrane: Pravilno praćenje unosa hrane i zabeležavanje simptoma može vam pomoći da bolje razumete svoju toleranciju na FODMAP-ove.

Postepeno uvodite FODMAP-ove kako biste saznali šta vam odgovara.
Postepeno uvodite FODMAP-ove kako biste saznali šta vam odgovara.foto: Shutterstock

Budite strpljivi: FODMAP dijeta može biti izazovna, ali strpljenje je ključno. Postepeno uvodite FODMAP-ove kako biste saznali šta vam odgovara.

Ne zapostavljajte druge nutritivne potrebe: Osigurajte da i tokom FODMAP dijete unosite dovoljno hranljivih sastojaka kao što su vlakna, vitamini i minerali.

FODMAP dijeta može biti efikasan alat za poboljšanje kvaliteta života osoba sa gastrointestinalnim problemima, ali je važno da se sprovodi pod nadzorom stručnjaka kako bi se osigurala ispravna primena i očuvanje nutritivne ravnoteže.

Izvor: Health

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track