NUTRICIONISTA IVANA ĐUROVIĆ: Ove prirodne sokove i lekovite namirnice voli naša JETRA, a evo šta je FAVORIT
Jetra je organ čija je jedna od uloga prerada masti iz hrane u oblike koji se mogu skladištiti i koristiti u organizmu. Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijom našeg organizma i zato je važno da je sačuvamo. Pitali smo Ivanu Đurović, dijetetičara-nutricionistu koje prirodne sokove i lekovite namirnice voli naša jetra, i evo šta nam je predložila.
Na prvom mestu naša sagovornica izdvaja sok od šargarepe ili rendanu šargarepu, naročito ukoliko imate masnu jetru.
- Sok od šargarepe ili rendana šargarepa odlični su za stanje masne jetre, i trebalo bi ih konzumirati natašte. Takođe, naša jetra voli limun, kestenov med, paradajz, cveklu, sirove stabljike maslačka kojih treba pojesti oko 10 do 15 dnevno. Jesti što više u periodu od tri nedelje, tako se podstiče regeneracija jetre. Spanać jedite što češće kao salatu – kaže Ivana Đurović.
Jedite grožđe, lekovito je za jetru
Prema njenim rečima za zdravlje jetre odlično je i grožđe, a upravo sada ga ima na pijacama.
- Tokom dve nedelje jedite bar 0,5 kilograma grožđa dnevno. Osobe sa dijabetesom mogu pojesti do 250 grama, isključivo u prepodnevnim satima.
Za jetru je odličan i sok od rotkve.
- Dnevno je dozvoljeno da se popije najviše kafena kašika ovog soka, koja podstiče izbacivanje masnoće.
Sok od svežih listova kupusa je takođe veoma delotvoran, jer podstiče regeneraciju jetre.
- Moja preporuka su i suve šljive tj. kompot od suvih šljiva. Sprema se tako što 10 minuta kuvate suve šljive na laganoj vatri. Jedite tri puta dnevno po 10 kuvanih šljiva,15 minuta pre jela. Kura traje 12 dana, a podstiče izbacivanje masnoće iz jetre. Po potrebi ponovite kuru nakon tri meseca.
Napravite eliksir od crvenog luka
I crveni luk je dobar za jetru.
- Petnaest kašičica sitno iseckanog luka, šest kašičica meda i dve kašičice pelina prelijte litrom belog vina, više puta dobro protreste, i uzimajte po dve kašičice pre obroka. Po potrebi ponovite kuru nakon šest meseci. Jetra voli i sok od samlevene ili skuvane artičoke jer reguliše njen rad, jača je i podstiče izbacivanje masnoće - savetuje Ivana Đurović.
Panični napad je kao iznenadna oluja: Psiholog otkriva 3 načina da se smirite, odmah i na duže staze