DR JELENA KAŠANIN OTKRIVA: Kako da se uz nekoliko CAKA i na poslu hranimo ZDRAVIJE
Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

DR JELENA KAŠANIN OTKRIVA: Kako da se uz nekoliko CAKA i na poslu hranimo ZDRAVIJE

Ishrana -

Dr sc. med. Jelena Kašanin, specijalista higijene u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije otkriva kako bi trebalo da izgleda zdrava ishrana u toku radnog dana i gde to najviše grešimo.

- U žurbi smo od kada ustanemo, nemamo vremena za doručak, a u toku dana često posegnemo za grickalicama, slatkišima i sokovima, brzom hranom i pecivom. Pravimo velike pauze između obroka i prvi pravi obrok imamo tek kada dođemo kući u kasnim popodnevnim ili večernjim časovima. Sa ovakvim stilom života na putu smo da postanemo gojazni, da dobijemo visok krvni pritisak ili dijabetes. Da bismo sprečili nastanak hroničnih nezaraznih oboljenja potrebno je da unesemo male izmene u ishranu i da na taj način uradimo mnogo za naše zdravlje - kaže dr Kašanin za portal Zdravlje.Kurir.rs.

Dr sc. med. Jelena Kašanin, specijalista higijene u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije
Dr sc. med. Jelena Kašanin, specijalista higijene u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije foto: Privatna Arhiva

Prvo kafa i pecivo, pa grickalice i slatkiši

Ona objašnjava kako najčešće izgleda naš radni dan kada se radi o ishrani.

- Najmanje tri obroka u toku dana su u vreme kada smo na poslu. U kasnijim prepodnevnim časovima, posle kafe, odlazimo po pecivo, do vremena ručka dostupne su nam grickalice i slatkiši, a kada dođe vreme ručka posežemo za brzom hranom. U ovakav ciklus lako je ući i posle izvesnog vremena osećamo da smo se u njemu zaglavili. Tada se više ne pitamo da li nam je još jedan kolač ili još jedna čokoladica zaista potrebna - navodi doktorka.

ručak na poslu
foto: Profimedia

Ne izlazite iz kuće bez doručka

Prema njenim rečima održavanje zdravih navika u toku radnog dana ne mora da bude teško, kako bi nam se, možda, u prvom trenutku učinilo.

- Doručak nam daje neophodnu energiju za započinjanje radnog dana i, bez obzira na jutarnju užurbanost, ne bi trebalo da ga preskačemo. Dovoljno je da pre spavanja pripremimo ovsene pahuljice u koje možemo da dodamo malo čia semenki, badem, nešto od voća i da ujutru, dok se spremamo, dosipamo jogurt ili mleko. Možemo na jedno do dva parčeta hleba da stavimo kuvano jaje ili salatu i da uz jogurt ili kiselo mleko započnemo dan. U nedostatku vremena izbor za doručak mogu da nam budu i samo jogurt ili ovsene ili ražane pločice. U vreme doručka još uvek smo kod kuće tako da nam to olakšava pripremu ovog obroka.

vaskršnja trpeza, uskršnja trpeza, kuvano jaje
foto: Profimedia

Za ručak ponesite spremljenu salatu

Najteže je, smatra naša sagovornica, obezbediti zdrav ručak jer smo u to vreme na poslu.

- Umesto brze hrane možemo da ponesemo prethodno pripremljenu salatu sa sirom, tunjevinom, pilećim mesom ili sendvič sa salatom, jajima ili mladim sirom. Brzu hranu možemo zameniti projom i salatom, pirinčem sa tunjevinom ili povrćem. U toku dana često osetimo pad energije i umor i tada prvo pomislimo na kafu.

kafić, torba, tašna, žena, salata, posao, pauza
foto: Profimedia

Umesto kafe, savetuje doktorka, možemo da pojedemo voće kome možemo da dodamo malo orašastih plodova ili kockicu crne čokolade.

- Dobar izbor je i povrće, zatim jogurt sa malo ovsenih pahuljica ili granola sa svežim voćem, ovsena ili ražana štanglica ili galeta.

I ono što je veoma važno prema mišljenju doktorke Kašanin jeste da u toku radnog dana ne treba zaboraviti na unos vode, limunade, čajeva.

Limunada
foto: Shutterstock

- Za očuvanje energije i osećaja sitosti u toku radnog dana potrebno je da osmislimo i pripremimo male obroke i užine dan unapred. Mala promena u našoj dnevnoj organizaciji može mnogo da nam pomogne u očuvanju zdravlja. Savete o pravilnoj ishrani možete dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track