KROMPIR MOŽE PODIĆI PRITISAK AKO SE JEDE ČESTO? Istraživanje stavilo omiljenu namirnicu na crnu listu
Foto: Profimedia

POLEMIKA

KROMPIR MOŽE PODIĆI PRITISAK AKO SE JEDE ČESTO? Istraživanje stavilo omiljenu namirnicu na crnu listu

Ishrana -

Svi znaju da čips nije najzdravija hrana, ali stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krompira u bilo kom obliku potencijalno moglo biti loše po zdravlje. Konzumiranje četiri krompira moglo bi biti štetno i doprineti stanju koje izaziva moždane i srčane udare, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje objavljeno na sajtu BMJ prvo je koje je identifikovalo krompir kao ključni izvor hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

- Pronašli smo nezavisne asocijacije većeg unosa pečenog, kuvanog ili pire krompira i prženog krompira sa povećanim rizikom od hipertenzije - rekli su američki istraživači iz Bostona.

Stručnjaci dodaju su da su žene posebno ugrožene, iako su istraživanja pokazala da hipertenzija pogađa oba pola. Njihovo istraživanje dovodi u pitanje trenutne savete o ishrani, koji preporučuju skrobne ugljene hidrate kao što su krompir, testenina, pirinač ili hleb, piše The Guardian.

Svoje nalaze su zasnovali na ispitivanju više od 187 hiljada muškaraca i žena u tri velike studije u SAD. Uporedili su zdravlje onih koji su krompir jeli četiri ili više puta nedeljno sa onima koji su to činili samo jednom mesečno. Prva grupa je imala veći rizik od hipertenzije u sve tri studije.

 Krompir je problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, posebno kuvani krompir
Krompir je problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, posebno kuvani krompirfoto: Profimedia

Krompir zamenite povrćem bez skroba, savetuje studija

Istraživači savetuju da se krompir zameni povrćem bez skroba što je češće moguće. Zanimljivo je da nisu pronašli povezanost između konzumiranja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska. Međutim, istraživači nisu merili unos soli kod ljudi, što bi moglo uticati na njihove nalaze. Međutim, istakli su da je krompir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, posebno kuvani krompir.

Iako veruju da nisu konačno utvrdili da krompir izaziva visok krvni pritisak, otkrili su da je veći dugotrajni unos pečenog, kuvanog ili pire krompira značajno povezan sa povećanim rizikom od hipertenzije kod žena, nezavisno od brojnih drugih pokazatelja rizika od hipertenzije, uključujući faktore ishrane kao što su unos celih žitarica i unos celog voća i povrća.

Drugi pak tvrde krompir blagotvorno doprinosi unosu hranljivih materija kao što su vlakna i vitamin C
Drugi pak tvrde krompir blagotvorno doprinosi unosu hranljivih materija kao što su vlakna i vitamin Cfoto: Shutterstock

Mnogi se, ipak, ne slažu sa nalazima

Helena Gibson-Mur, nutricionista iz Britanske fondacije za ishranu, istakla je međutim da su rezultati ostavili mnoga pitanja bez odgovora.

- Zašto postoji razlika u nalazima za pomfrit i čips, i da li postoji bilo kakva veza sa sastojcima (kao što su mast i so) koji se dodaju krompiru, a ne samom krompiru? Kao takvi, rezultati ne bi trebalo da promene trenutne savete o ishrani da krompir blagotvorno doprinosi unosu hranljivih materija kao što su vlakna i vitamin C - istakla je ona.

Doktor Luis Levi, stručnjak za ishranu iz Javnog zdravlja Engleske, veruje da skrobnu hranu kao što je krompir, koji je najbolje jesti sa ljuskom, i dalje treba uključivati u ishranu kako bi se povećala potrošnja vlakana.

- Način na koji kuvate i šta jedete sa krompirom može povećati količinu soli, masti i šećera u vašoj ishrani. Dakle, briga o njima, kao i prestanak pušenja i aktivniji način života, pomoći će da se smanji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska - objasnio je Levi za magazin The Guardian.

Viktorija Tejlor, viši dijetetičar u British Heart Foundation, veruje da ovo istraživanje samo pokazuje vezu, ali ne i uzrok i posledica hipertenzije.

- Iako je veća potrošnja krompira, kao što su pire krompir ili pomfrit, bila povezana sa visokim krvnim pritiskom, ipak je moguće da drugi faktori ishrane ili načina života takođe utiču na rezultate, posebno pošto su i krvni pritisak i učestalost konzumiranja krompira sami prijavili učesnici - rekla je Tejlor.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track