LIMUN U VODI KAO LEK ZA SVE? Nutricionisti otkrivaju da li je ovo piće baš toliko zdravo
Foto: Shutterstock

istine i zablude

LIMUN U VODI KAO LEK ZA SVE? Nutricionisti otkrivaju da li je ovo piće baš toliko zdravo

Ishrana -

Voda sa limunom je poslednjih nekoliko godina postala veoma popularna kod osoba koje vode računa o svom zdravlju, ali i kod onih koji žele da smršaju, poboljšaju izgled svoje kože, potpomognu varenje i dovedu pH vrednosti organizma u ravnotežu. Iako su citrusi poznati kao veoma zdrava hrana, da li je zaista dobro konzumirati limun na dnevnoj bazi?

Limun je odličan izvor vitamin C koji je dobar za poboljšanje imuniteta organizma, pogotovu u vreme prehlada i gripa.

- Osim toga, malo limuna vodu obogaćuje mikromineralima, što poboljšava hidriranost organizma, koja je posebno bitna tokom hladnijeg godišnjeg perioda. Takođe, vitamin C igra veoma bitnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga, kože, srca, kostiju i imunog sistema. Ipak, treba biti oprezan jer preveliko konzumiranje limuna može da ošteti zubnu gleđ – objašnjava Emili Tils, nutricionista iz Njujorka.

Limun kao podrška hidriranosti organizma

Iako mislimo suprotno, niko od nas ne unosti dovoljno vode, a dodavanje malo limuna u čašu vode može umnogome da pomogne sa tim problemom. Osim što vodu obogaćuje vitaminom C, limun može da utoli žeđ za sokovima, jer je mnogo bolja varijanta od svih prerađenih i zaslađenih pića.

voda, krastavac, limun
foto: Shutterstock

- Ako stvarno želite da popijete nešto zdravo, osim limuna u vodu dodajte svežeg bosiljka đumbir i kurkumu, i tako napravite svoju antizapaljensku vodu sa elektrolitima – savetuje Rejčel Ričardson, nutricionista iz Severne Karoline.

Nije limunska voda za svakoga

Pre nego što krenete sa nabavkom velike količine limuna, trebalo bi da znate da on nije zdrav za sve. za osobe koje imaju

- Osobe koje imaju gastrointestinalne probleme, kao što je gorušica, bolje je da umesto limuna u vodu stavljaju začinske ili korenske biljke, jer limun može dodatno da zakomplikuje njihovo zdravlje. Takođe, limunska kora nije dobra jer može da sadrži dosta prirodnih pesticida koji štite unutrašnjost ove voćke, koji mogu da izazovu jaka zapaljenja i probleme sa bubrezima – objašnjava Ričardson.

Izvor: Fox News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track