ŠTA JESTI ZA BOLJE ZDRAVLJE PROSTATE! Ovih 9 namirnica koje blagotvorno deluju
Foto: profimedia

Nutricionista predlaže

ŠTA JESTI ZA BOLJE ZDRAVLJE PROSTATE! Ovih 9 namirnica koje blagotvorno deluju

Ishrana -

Iako ne postoji nijedna dijeta koja može garantovati dobro zdravlje prostate, dokazano je da je antiinflamatorna ishrana blagotvnorna po zdravlje prostate. Ovakva ishrana daje i niži rizik od raka prostate.

- Uopšteno govoreći, antiinflamatorna ishrana je ona u kojoj glavnu reč imaju neprerađene namirnice. Dakle, obuhvata širok spektar antioksidanata iz povrća, bobičastog voća, orašastih plodova i semenki. Konzumiranje kvalitetnih nemasnih proteina i samo skromnih količina ugljenih hidrata višeg nutritivnog kvaliteta (npr. integralne žitarice, nerafinisane) je prvi izbor po mišljenju mnogih nutricionista - objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar - nutricionista i otkriva šta konkretno je dobro za zdravlje prostate?

Zeleni čaj: nekoliko šolja zelenog čaja dnevno obezbeđuje dobar preventivni efekat protiv raka prostate u jednom manjem istraživanju, ali ni ovde ne treba preterivati.

Zeleno povrće: Muškarci koji jedu prokelj, kupus i brokoli, prema istraživanju, imaju do 20% manji rizik od raka prostate.

Zeleno Povrce
foto: Profimedia

Likopen iz paradajza: antioksidans likopen iz kuvanog (ne sirovog) paradajza i sosova takođe smanjenjuje rizik od raka prostate. Kuvanje povećava apsorpciju likopena.

Saw palmetto: Ova biljka ne raste kod nas (bobice palme) ali je dostupna kao suplement i može pomoći protiv simptom benigne hiperplazije prostate. Ovaj suplement utiče na povećanje brzine protoka urina, pražnjenja bešike i nivoa PSA.

Kopriva: Listovi i koren biljke koprive, poput palmeta, sadrže širok spektar biljnih sterola koji pomažu u zaštiti prostate od upalnih slobodnih radikala. Kopriva takođe sadrži i druga korisna jedinjenja koja pomažu u lakšem pražnjenju bešike, uključujući aglutinine, lignane i polisaharide.

Kopriva, žara
foto: Profimedia

Semenke bundeve: Mnogi već znaju da ovo seme kombinuje prednosti svih gore navedenih sastojaka. Bogate biljnim sterolima i karotenoidima, semenke bundeve pomažu u ograničavanju rasta ćelija prostate, a istovremeno povećavaju protok urina. Pored toga, oni su prirodni izvor cinka, antiinflamatornog minerala kojeg muškarcima sa uvećanom prostatom obično nedostaje.

Kafa: Više istraživanja na hiljadama muškaraca koji piju kafu pokazuju da se kafa takođe smanjuje rizik od raka prostate.

Omega 3 riba: Neka istraživanja sugerišu da antiinflamatorne omega-3 masne kiseline EPA i DHA koje se nalaze u ribama bogatim uljem, kao što su losos i sardine, mogu smanjiti rizikom od raka prostate.

Šargarepa: Dolazano je da na svakih 10 grama dnevno povećanja unosa šargarepe, rizik od razvoja raka prostate se smanjuje za 5%. Obavezno je ubacite u ishranu!

Šargarepa
foto: Profimedia

Šta još možete uraditi? Da bi se hranjive materije neophodne za zdravlje prostate mogle što bolje apsorbovati bitno je da i vaš probavni sistem radi kako treba. Prema nekim inicijalnim istraživanjima disbioza creva (neravnoteža u crevnim bakterijama) može biti primarni uzrok hroničnog prostatitisa.

Zato se i ovde preporučuje unos probiotskih bakterija, ali ne iz mlečnih proizvoda nego iz suplemenata probiotika. Uz zdravu uravnoteženu ishranu i dovoljno fizičke aktivnosti možete očekivati da se problemi sa prostatom smanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track