DA LI JE SMUTI ZAISTA ZDRAV DORUČAK? Ako volite sveže voćne sokove ovo morate znati
Foto: Shutterstock

SAVET

DA LI JE SMUTI ZAISTA ZDRAV DORUČAK? Ako volite sveže voćne sokove ovo morate znati

Ishrana -

Smuti od voća kao doručak, užina ili čak zamena za obok dugo je smatran veoma zdravim izborom, međutim da to i nije baš tako, objašnjava devojka koja je inače nastavnica biologije, ali se bavi bavi i zdravom ishranom. Na svom Instagram profilu pod imenom The Fiber Teacher, deli koriste savete sa preko 95 hiljada pratilaca.

Ona je na veoma praktičan i zanimljiv način u videu objasnila zbog čega je pre korisnije i zdravije za organizam pojesti sveže voće, nego ga izblendati u smuti i tako konzumirati.

- Kada pijete izblendano voće, voćni šećer već je oslobođen iz ćelija voća. Ukoliko bismo zumirali mango na primer, uočili bismo male „vrećice“ koje su pune soka i voćnog šećera. Kada jedemo celo voće, potebno je d ga sažvaćemo kako bi se šećer oslobodio iz tih malih voćnih „vrećica" - objašnjava ona u videu i dodaje - Deo tog posla počinje u ustima dok grizemo i žvaćemo voće a deo se odvija u stomaku uz pomoć sokova za varenje u našem želucu. To znači da ovaj šećer koji se nalazi u tim malim „vrećicama“ ne može da dospe u našu krv ako brzo.

smuti vs celo voće
foto: Screen shot/Instagram thefiberteacher

Mežutim, ako voće izblendiramo i konzumiramo ga u obliku smutija, efekat je potpuno suprotan. Tada dobijamo voćni sirup tj. vodicu sa voćnim šećerom i malo voćnih vlakana. S obrizom da ne moramo da žvaćemo voće i da želudac ne mora da vari smuti kao što vari voće, to znači da voćni šećer ulazi u krv mnogo brže.

S druge strane, kada žvaćemo hranu, naš mozak putem hormona koji se tada luče, dobija brže informaciju kada smo siti, a to potvrđuje i studija iz American Journal of Clinical Nutrition.

Zato je preporuka da uvek kada možete, birate da jedete celo, sveže voće, umesto da ga blendate u smuti, jer će vaše telo od voća imati više koristi, i šećer u krvi neće naglo skočiti.

Priredila: O.M.

(kurir.rs/Instagram - @thefiberteacher)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track