U VREME PRAZNIKA U SRBIJI SE BELEŽI VEĆI BROJ SRČANIH UDARA: Osnovni uzrok je preterivanje u hrani i piću
Foto: Shutterstock

OPREZ

U VREME PRAZNIKA U SRBIJI SE BELEŽI VEĆI BROJ SRČANIH UDARA: Osnovni uzrok je preterivanje u hrani i piću

Ishrana -

U vreme novogodišnjih i božićnih praznika u Srbiji se beleži povećanje kardiovaskularnih obolenja i srčanih udara. Osnovni uzrok je preterivanje u hrani i piću. Zato je najveće pitanje većine ljudi – kako odoleti prazničnoj trpezi.

Masno, slasno i strasno – većina tako doživljava praznične dane. Uživanje u jelu i piću jedna je od osnovnih karakteristika praznika. A gde je granica između uživanja i preterivanja?

A kada prođu praznici treba sanirati posledice neumerenosti. Zato stručnjaci upozoravaju da za praznike moramo biti umereni i da ne smemo previše da menjamo redovne navike.

„Da u to vreme unosimo namirnice sa manjom kalorijskom vrednošću, da se držimo zdravih namirnica, kao što su voće i povrće, sa većim procentom dijetnih vlakana, integralne žitarice, proizvodi od mesa i mleka sa manjim procentom mlene masti", izjavila je specijalista higijene dr Tatjana Vidanović za RTS.

praznična trpeza
foto: Shutterstock

Posebno oprezni tokom praznika moraju da budu hronični bolesnici. Njima se preporučuje unos hrane sa manje masnoća, šećera i soli.

„Jer ove namirnice mogu kod njih da dovedu do povećanja krvnog pritiska, do srčanih tegoba, do poremećaja regulacije šećera u krvi, a takođe se javljaju i tegobe vezane za organe za varenje, a to su mučnina, nadutost, bolovi u stomaku", dodala je dr Vidanović.

Najvažnije je da u praznične dane ne zanemarujemo fizičku aktivnost. Na taj način ćemo najlakše i najbrže potrošiti višak unetih kalorija.

Izvor: RTS/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track