5 NAMIRNICA BOGATIH CINKOM: Odličan su izvor vlakna i proteina, jačaju imunitet i štite od RESPIRATORNIH INFEKCIJA
Cink je mineral veoma važan za održavanje metabolizma a poseduje i antivirusna svojstva koja olakšavaju prehladu. Održava imuni sistem tako što podstiče razvoj i podelu ćelija koje štite organizam, jača prirodnu sposobnost organizma da se štiti od bakterijskih infekcija.
Cink može da se nađe u crvenom mesu (teletina, svinjetina, jagnjetina) kikirikiju, pasulju i morskoj hrani, integralnim žitaricama, u žumancetu, pivskom kvascu, džigerici, semenkama suncokreta i bundevi.
Meso
Crveno meso je odličan izvor cinka, ali sve vrste mesa ga imaju, uključujući govedinu, jagnjetinu i svinjetinu.
Važno je napomenuti da je konzumiranje velikih količina crvenog mesa, posebno prerađenog mesa, povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i nekih karcinoma. Međutim, ako svedete unos prerađenog mesa na minimum i konzumirate neprerađeno crveno meso kao deo ishrane bogate voćem, povrćem i vlaknima, smanjićete rizik.
Mahunarke
Mahunarke kao što su sočivo i pasulj sadrže značajne količine cinka.
Mahunarke su takođe odličan izvor proteina i vlakana koje možete lako dodati u supe, čorbe i salate.
Semenke
Semenke su dodatak ishrani bogat hranljivim materijama i mogu vam pomoći da povećate unos cinka.
Osim što povećavaju unos cinka, semenke sadrže vlakna, zdrave masti, vitamine i druge minerale. Da biste uneli više semena u svoju ishranu, pokušajte da ih dodate u salate, supe, jogurte ili drugu hranu.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi poput pinjola, indijskih oraha i badema mogu povećati vaš unos cinka. Kikiriki, iako je tehnički mahunarka, takođe obezbeđuje cink.
Orašasti plodovi sadrže vlakna, korisne masti i nekoliko drugih vitamina i minerala.
Orašasti plodovi takođe mogu pomoći u smanjenju faktora rizika za neke bolesti, uključujući rak i bolesti srca. Takođe, ljudi koji jedu orašaste plodove i kikiriki imaju tendenciju da žive duže od onih koji ne jedu, tako da mogu biti od koristi za vašu dugovečnost.
Jaja
Jaja sadrže umerenu količinu cinka i mogu vam pomoći da dostignete dnevni unos.
Jedno veliko jaje takođe sadrži 77,5 kalorija, 6,3 grama proteina, 5,3 grama zdravih masti i druge vitamine i minerale, uključujući vitamine B, selen i holin.
Prenela: O.M.
(kurir.rs/knjga ABC zdravlja - Kako pobediti prehladu i grip/healthline.com)
Dijabetes za početnike: Dijetetičar otkriva šta sve morate promeniti u ishrani kad dobijete dijagnozu