7 namirnica koje sadrže skriveni kofein: Izbegavajte ih uveče ako želite kvalitetan san
Foto: Shutterstock

korisni saveti

7 namirnica koje sadrže skriveni kofein: Izbegavajte ih uveče ako želite kvalitetan san

Ishrana -

Mnogi ljudi svakodnevno konzumiraju kofein kako bi povećali svoj nivo energije pa iz istog razloga kafu i čaj uveče izbegavaju, naročito oni na koje kofein negativno utiče. Mešutim, pored kafe postoje i druge namirnice za koje možda na prvi pogled ne biste rekli da sadrže kofein, ali vas ustvari ipak drže budnim. Evo šta bi trebalo da izbegavate.

Iako u malim količinama može pozitivno da utiče na organizam, sa kofeinom treba biti oprezan i ne preterati. Lekari su se složili da dnevna granica ne bi trebalo da prelazi 400 mg.

Mali espreso sadrži oko 65 mg kofeina, dok šolja turske kafe sadrži oko 85 do 100 mg. Lako je zaključiti da ne treba piti više od 4 kafe dnevno, ali to zavisi i od osobe, njenog zdravstvenog stanja i uopšte, reakcije organizma na kofein.

Međutim, kofein se nalazi i u drugim namirnicama, pa ih je najbolje izbegavati pre spavanja. To je zato što kofein može izazvati nesanicu, glavobolju i anksioznost. Ovo su neki od njih.

crna čokolada
foto: Shutterstock

Tamna čokolada

Veći procenat kakaa u čokoladi znači da ima više kofeina.

Tamna čokolada sadrži više kofeina jer se pravi sa većim sadržajem kakaa, koji obično varira između 45% i 85% kakaa. Mlečna čokolada ima manju količinu kofeina jer generalno sadrži 10% do 30% kakaoa. Bela čokolada sama po sebi obično nema kofein jer se ne pravi sa kakaom.

Pošto je čokolada napravljena od prirodnih zrna kakaoa, drugi proizvodi na bazi čokolade će takođe sadržati deo kofeina koji dolazi iz zrna.

100 grama crne čokolade sa procentom kakaoa od 70 posto ili više sadrži oko 80 mg kofeina.

Gazirana pića

Opšte je poznato da su ovi napici nezdravi zbog visokog sadržaja šećera, ali neki sadrže i velike količine kofeina. Isto važi i za energetska pića. Dok gazirana tamna pića sadrže kofein, pojedini svetliji gazirani napici, poput sokova od pomorandže ili limuna i limete, takođe ga sadrže.

Standardna boca tamnih gaziranih pića od 0.5 litara može da sadrži oko 47 miligrama kofeina, dok svetlija gazirana pića mogu da sadrže čak 78 miligrama kofeina po boci.

sladoled od čokolade
foto: Shutterstock

Sladoled

Većina sladoleda obično nema više od pet miligrama kofeina. To je zato što dodavanje mleka, pavlake i šećera u sladoled razblažuje većinu sastojaka sa kofeinom.

Ipak, ovde postoji mali izuzetak. Sladoledi sa ukusom kafe, moka ili čokolade obično imaju veći sadržaj kofeina jer se prave od kafe i kakao zrna

Kombuča

Kombuča je vrsta fermentisanog čaja koji se pravi od crnog, zelenog i ponekad oolong čaja—koji prirodno sadrže kofein.17 Količina kofeina u kombuči često varira u zavisnosti od toga kako se pravi i koji brend ga pravi, ali kofein sadržaj ima tendenciju da se smanji tokom procesa fermentacije.

Neke kombuče mogu da sadrže pet do 15 miligrama kofeina po porciji.

kofein
foto: Shutterstock

Pojedini lekovi protiv bolova

Pored povećanja nivoa energije, kofein takođe može igrati ulogu u ublažavanju bolova. Kofein može privremeno smanjiti protok krvi. Kada je protok krvi ograničen, to može pomoći u ublažavanju bolova u telu, piše magazin Health.

U zavisnosti od leka za ublažavanje bolova koji koristite, količina kofeina može da se kreće između 100 miligrama i 150 miligrama po dozi od dve tablete. Važno je napomenuti da lekove treba uzimati prema uputstvima na prepisanoj bočici ili prema savetu vašeg lekara.

Kafa bez kofeina

Ne dozvolite da vas naziv zavara: „bez kofeina“ ne znači da kafa ima nula odsto kofeina. Agencija za hranu i lekove (FDA) zahteva od proizvođača kafe bez kofeina da uklone 97% kofeina iz zrna kafe kako bi plasirali svoje proizvode kao bez kofeina. Međutim, kafa bez kofeina će i dalje sadržati male, različite količine kofeina.

Šolja kafe bez kofeina od oko 200 mililitara može sadržati od 2 do 15 miligrama kofeina. Koliko kofeina ima u vašoj šoljici bez kofeina zavisi od toga da li ga sami pravite kod kuće, kupujete ga upakovanog iz prodavnice ili naručite iz kafića i dodajte dodatne zaslađivače ili ukuse.

proteinske pločice
foto: Shutterstock

Proteinske pločice

Ove pločice često su bogate kalorijama i ugljenim hidratima i obično uključuju sastojke kao što su sušeno voće, orasi i drugi zaslađivači. Ali mogu da sadrže i različite količine kofeina.

Kofein u ovim pločicama može doći iz malih količina mlevenih zrna kafe, matcha i ekstrakta zelenog čaja, yerba matea biljke ili kakaa.

Ponekad, proteinske ili energetske pločice eksplicitno navode koliko kofeina sadrže - posebno ako su sa ukusom kafe. Većina pločica, međutim, obično ima manje od 10 miligrama kofeina, ali ovaj broj može da se promeni u zavisnosti od dodatih ukusa i sastojaka u svakoj vrsti pločice.

Prenela: O.M.

(izvor: ordinacija.vecernji.hr/health.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track