Koliko sira nedeljno smete da pojedete? Ukoliko preterate dobićete glavobolju, a evo i zašto
Foto: Profimedia

Savet

Koliko sira nedeljno smete da pojedete? Ukoliko preterate dobićete glavobolju, a evo i zašto

Ishrana -

Obožavate sir i jedete ga svaki dan? Stari, mladi, tvrdi, meki, sitni, kremasti, slani, kravlji, ovčji, kozji. A da li ste znali da ako pojedete previše sira može da vas zaboli glava? Za sve je kriv tiramin, supstanca koja se oslobađa u procesu fermentacije sireva pod uticajem enzima plesni, a koji može da izazove jaku glavobolju.

Jedan od prvih znakova delovanja tiramina jeste pojava nagle glavobolje, što je dovoljno da vam pokvari raspoloženje zbog uživanja u omiljenom siru. Iz sireva koji izgledaju sasvim normalno, tiramin rapidno ulazi u krv i za veoma kratko vreme stiže do mozga.

Tiramin ne prija depresivnim osobama

– Ako neka osoba koja pati od depresije jede fermetisane sireve, a pritom uzima antidepresive, tiramin postaje veliki problem jer izaziva potpuno neočekivane reakcije i promene raspoloženja. Tiramina ima i u drugim fermetisanim proizvodima, pa bi oni koji, recimo, vole pivo trebalo da se sete ovog upozorenja – objašnjava prof. dr Staniša Stojiljković, stručnjak za ishranu i biohemiju.

Sir se jede samo kao začin

On kaže da velike količine sira nisu dobre za naše zdravlje, a poseban oprez savetuje ženama, jer sir sarži višak estrogena.

– U cilju povećanja mlečnosti kravama se dodaje estrogen putem hrane tako da mleko, a pogotovu sir, sadrži višak estogena.

Zbog toga se ne preporučuje više od 100 do 200 grama sira nedeljno.

– Moj savet je da sir jedete dva-tri puta nedeljno kao začin, 20 do 50 grama, a ne kao glavno jelo.

Previše sira blokira limfni sistem

Koje opasnosti po naše zdravlje nosi konzumacija velikih količina sira?

– Sir sadrži složen molekul kalcijum kazeinat koji se teško vari. Ukoliko svakodnevno, u dužem vremenskom periodu, jedemo sir, i to uz obiman obrok, možemo blokirati limfni sistem. Žene su podložnije blokadi limfnog sistema od muškaraca. Većina žena koje su koristile velike količine sira, slatkiša i testenina u dužem vremenskom periodu su sklone blokadi limfnog sistema i drugim autoimunološkim oboljenjima.

Savremena tehnologija dobijanja sira uključuje dodavanje polifosfata, kalcijum hlorida, nitrata, ugušćivača…

– Svi oni utiču da velike količine sira koje koristimo u dužem vremenskom periodu mogu uticati na disfunkciju digestivnog trakta.

vino
foto: profimedia

Testirajte imunitet

Naš sagovornik otkriva da nam kombinacija crnog vina i sira može pokazati u kakvom nam je stanju imunitet.

– Ako vas boli glava nakon što pojedete 200 grama sira i popijete 1/2 l crnog vina to znači da je vaš imunitet oslabio. Naime, amini iz vina reaguju sa tiraminom iz sira i strvaraju nitrozamine koji mogu izazvati glavobolju.

Izvor: Zdravaiprava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track