5 razloga zašto treba jesti jagode: Regulišu pritisak, šećer i holesterol
Foto: Profimedia

Savet

5 razloga zašto treba jesti jagode: Regulišu pritisak, šećer i holesterol

Ishrana -

Naše pijace prepune su jagoda, crvenih, slatko-kiselih, sočnih… Jagode nisu samo hedonistički doživljaj, već su i bogat izvor vitamina, minerala i lekovitih sastojaka. Evo zašto su jagode fantastičan prirodan lek.

Riznica antioksidanata

Za početak, jagode su prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata, koji štite vaše telo od slobodnih radikala i tako usporavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti.

Odličan izvor vitamina C

Izvrstan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežne žlezde koje su poznate i kao žlezde stresa, a one zahtevaju veću količinu vitamina C od svih organa u telu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže.

Regulator šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi. Nivo šećera u krvi povezan je sa gojaznošću, promenama raspoloženja, dijabetesom i hipoglikemijom.

jagode
foto: Profimedia

Regulišu krvni pritisak i holesterol

U jednoj porciji jagoda nalazi se 134 mg kalijuma koji reguliše krvni pritisak i deluje kao zaštita od negativnog učinka natrijuma. Jagode pripadaju grupi najzdravije hrane za srce. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Smanjuju nivo lošeg holesterola, koji uzrokuje začepljenje arterija.

Imaju antiupalno dejstvo

Jagode imaju antiupalno dejstvo i ublažavaju bol. Nauka je dokazala da jagode smanjuju markere upale. Preporučuje se da ih konzumirate tri puta nedeljno da biste smanjili rizik od upala, a zbog njihovog divnog ukusa verujemo da ni češća konzumacija neće biti problem.

Lekovitost lista i korena jagode

List i koren jagode podjednako su lekoviti kao i plod. Čaj se pije kao lek protiv probavnih tegoba, upale grla i prehlade, a odskora se sve više piše o blagotvornim svojstvima lišća u lečenju reume, artritisa i gihta.

Čaj od lista jagode

Uzmite peteljke baštenske jagode, a još bolje – od šumskih jagoda. Jednu kafenu kašičicu usitnjenih peteljki prelijte čašom ključale vode. Neka čaj ostane poklopljen 20 minuta. Pijte ovaj prijatan i vrlo lekoviti napitak tri puta dnevno.

Izvor: Zdravaiiprava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track