Osim predivnog, pikantnog ukusa, đumbir može da se pohvali sa brojnim zdravstvenim prednostima koje uljučuju poboljšanje varenja, jačanje imuniteta i borbu protiv upala. Ipak, postoji nekoliko situacija u kojima se upotreba ovog začinskog korena ne preporučuje.

Đumbir se generalno smatra bezbednim da njime začinite hranu, ali uprkos svim prednostima za zdravlje, postoje slučajevi u kojima treba da ograničite unos ili ga u potpunosti preskočite, kaže dr Kajl Staler, docent medicine na Harvardskoj medicinskoj školi i portparol Američkog gastroenterološkog udruženja.

Na oprezu bi najviše trebalo da budu osobe sa poremećajem koagulacije, kao što je hemofilija, gde se krv ne zgrušava kako treba, kaže dr Staler.

caj-djumbir.jpg
Shutterstock 

- Đumbir ima blage antikoagulantne osobine, odnosno razređuje krv, što znači da može da poveća rizik od krvarenja.

Na koje lekove utiče đumbir?

Zbog njegove antikoagulantne prirode, svako ko uzima lekove za razređivanje krvi, poput aspirina ili antitrombocitnu terapiju za zdravlje srca, takođe bi trebalo da bude obazriv.

- Kombinovanje đumbira sa ovim lekovima može potencijalno da pojača njihov efekat i može da dovede do preteranog krvarenja ili modrica - objašnjava dr Staler.

Pored toga, đumbir može da snizi nivo šećera u krvi, tako da osobe obolele od dijabetesa treba pažljivo da prate nivo glukoze u krvi u slučaju koriste velike količine ili uzimaju suplemente đumbira, kaže dr Staler.

djumbir-shutterstock-160304153.jpg
Shutterstock 

Mada je preporučljivo da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što krenete da koristite bilo od kojih suplemenata – bez obzira da li imate neku od kontraindikacija ili ne – ako uzimate lekove za dijabetes, kao što su insulin ili oralni antidijabetici, a pritom volite đumbir, treba da se posavetujete sa svojim lekarom o tome da se doza leka za dijabetes eventualno prilagodi.

I trudnice na udaru

Studije takođe pokazuju da, iako je đumbir efikasan u suzbijanju mučnine kod trudnica, antikoagulantni efekat može da dovede do većeg rizika od pobačaja.

Osim toga, svako ko ima problema sa gorušicom treba da bude oprezan sa đumbor, jer ovaj začin može da izazove i pogorša refluks kiseline, kaže dr Ruben Čen, specijalista sportske medicine.

Ljudi sa visokim krvnim pritiskom, između ostalog, treba da budu na oprezu...ali ne iz razloga koji možda nagađate. Ako ste se pitali da li đumbir podiže krvni pritisak, niste jedini, to je često postavljano pitanje u vezi s tim kada ga treba izbegavati.

limun-med-i-djumbir-shutterstock-502441072.jpg
Shutterstock 

Neke studije, kao što je istraživanje iz 2019. objavljeno u Phitotherapi Research, pokazale su da đumbir može da snizi krvni pritisak, što samo po sebi nije zabrinjavajuće.

- Međutim, ako uzimate lekove za kontrolu visokog krvnog pritiska, njihovo kombinovanje sa đumbirom može dodatno da smanji nivo krvnog pritiska, potencijalno izazivajući prekomerno snižavanje pritiska - kaže dr Staler i dodaje da je potrebno više istraživanja na tu temu.

Koliko đumbira je previše?

Većina ljudi može bez ikakvih problema da jede đumbir, naravno da ne preteruje, ali oni koji su u rizičnoj grupi od prekomernog krvarenja treba da ograniče unos na najviše četiri grama dnevno, kaže dr Staler. Ljudi koji imaju problem sa refluksom kiseline treba da podele ove doze kako bi smanjili njegove neželjene efekte na stomak, dodaje dr Čen. Trudnice ne bi trebalo da unose više od jednog grama dnevno, kaže dr Staler.

Pripremila: N.L.

Izvor: Wellandgood.com/Zdravlje.kurir