Međuobrok koji je odličan za zdravlje creva: Sprečava nadimanje i zatvor
Foto: Shutterstock

gastroenterolog PREPORUČUJE

Međuobrok koji je odličan za zdravlje creva: Sprečava nadimanje i zatvor

Ishrana -

Kada je u pitanju zdravlje creva, naša ishrana igra glavnu ulogu. I to ide dalje od doručka, ručka i večere – grickalice su takođe veoma važne.

Ako želimo da jedemo nešto hrskavo, znamo da su štapići od povrća bolji od čipsa, a ako želimo nešto slatko, voće je zdravija opcija od kolača. Međutim, osim očiglednih „nezdravih” grickalica koje bi trebalo da ograničimo, postoje i one koje bi trebalo da jedemo češće.

Gastroenterolog dr Sara Mezili otkrila je jednu takvu užinu, koju čak i ona jede nekoliko puta nedeljno i tvrdi da joj je omiljena.

- Smatram grickalice normalnim delom svoje svakodnevne ishrane. Jogurti su moji omiljeni, bilo obični ili pomešani sa svežim voćem. Nude mnogo hranljivih sastojaka poput proteina, kalcijuma, fosfora, vitamina B12 i vitamina D, rekla je dr Mezili za Parade.

Probiotičke bakterije koje se nalaze u nekim jogurtima mogu da spreče nadimanje i zatvor.

Kalcijum u jogurtu može pomoći u regulisanju mišića u digestivnom traktu, podstičući redovno varenje.
Kalcijum u jogurtu može pomoći u regulisanju mišića u digestivnom traktu, podstičući redovno varenje.foto: Shutterstock

Prednosti jogurta

Kalcijum u jogurtu može pomoći u regulisanju mišića u digestivnom traktu, podstičući redovno varenje, a proteini u jogurtu mogu doprineti osećaju sitosti i smanjiti iskušenje da se jede manje zdravih opcija.

Takođe, imaju velike koristi za sistem za varenje regulacijom mikrobiote u crevima. Probiotičke bakterije, koje se nalaze u nekim jogurtima, su ono što može pomoći u regulisanju mikrobiote i može sprečiti neprijatne probavne sporedne efekte kao što su nadimanje i zatvor, dodaje dr Mezili. Neke odlične opcije jogurta uključuju običan grčki jogurt, skir, kefir ili jogurt sa niskim sadržajem masti.

Doktorka savetuje da izaberete obične ili minimalno zaslađene sorte, jer neki jogurti sa ukusima mogu da sadrže veliku količinu šećera.

Prenela: N.R.

Izvor: Danas.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track