7 namirnica koje prirodno smanjuju apetit: Bademi su na prvom mestu
Foto: Shutterstock

kažu studije

7 namirnica koje prirodno smanjuju apetit: Bademi su na prvom mestu

Ishrana -

Bez obzira da li pokušavate da manje grickate između obroka ili samo tražite zdravije načine da kontrolišete veličinu porcije, predstavljamo vam hranu koja je dobra za vaše zdravlje i koja će vam pomoći da se duže osećate siti.

Jedite ih kao užinu ili neposredno pre obroka da biste smanjili kalorije. Ove namirnice su bogate zdravim hranljivim materijama poput vlakana i proteina koji neguju vaše telo i bore se sa gladi na zdrav način.

Bademi

Samo šaka badema dnevno ima brojne zdravstvene prednosti. Bademi su bogat izvor antioksidanata, vitamina E i magnezijuma, a osim što pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi i zdravlja creva, smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Studija iz 2019. objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da grickanje badema kao užine kod ispitanika smanjuje osećaj gladi i želju za hranom bogatom mastima.

Kafa

Iako pijenje više od jedne do dve šoljice kafe dnevno može izazvati nervozu, umerene količine kafe mogu biti dobre za vaše zdravlje.

Prema opštem preglednom radu objavljenom u International Journal of Food Sciences and Nutrition, kofein konzumiran 30 minuta do četiri sata pre obroka izaziva smanjenje apetita.

Kofein i antioksidansi iz kafe čine ovaj napitak odličnim za probavni sistem
Kofein i antioksidansi iz kafe čine ovaj napitak odličnim za probavni sistemfoto: Profimedia

Jabuke

Jabuke svih vrsta i vrsta deluju kao sredstva za suzbijanje apetita jer su pune rastvorljivih vlakana i pektina koji vam pomažu da se osećate sito.

Jedna velika jabuka sa korom sadrži preko pet grama vlakana. Pored toga, jabuke regulišu nivo glukoze u krvi i povećavaju nivo energije. Jabukama je takođe potrebno mnogo vremena za žvakanje, što vam pomaže da usporite tempo kojim jedete i daje vašem telu više vremena da shvati da više niste gladni.

Jaja

Oni koji su jeli jaja unosili su manje kalorija tokom dana od onih koji su doručkovali pecivo. Jaja su bogata lako svarljivim proteinima, a jedno veliko jaje sadrži čak 12 grama proteina. Velika količina proteina u doručku korisna je za smanjenje unosa kalorija u toku dana upravo zato što smanjuje apetit.

Oni koji su jeli jaja unosili su manje kalorija tokom dana od onih koji su doručkovali pecivo.
Oni koji su jeli jaja unosili su manje kalorija tokom dana od onih koji su doručkovali pecivo.foto: Shutterstock

Voda

Osećate se gladno i upravo ste doručkovali? Ako ne pijete dovoljno vode, može biti žeđ. Ako svaki dan popijete samo jednu čašu vode više, primetićete veliku razliku ne samo u apetitu, već i u izgledu kože i varenju.

U jednoj studiji iz 2010. godine, ljudi koji su popili dve čaše vode pre obroka jeli su između 75 i 90 kalorija manje tokom obroka od onih koji nisu pili vodu. Takođe, žeđ se često može manifestovati slično osećaju gladi, pa kada dobijete želju da grickate između obroka, pokušajte prvo da popijete čašu vode.

Slatki krompir

Slatki krompir je povrće bogato vitaminima, vodom i zasitnim vlaknima. Svaki 130 grama slatkog krompira sadrži skoro četiri grama vlakana. Prema članku objavljenom u časopisu Food Science & Nutrition, slatki krompir sadrži posebnu vrstu skroba koji je otporan na probavne enzime, tako da duže ostaje u stomaku i drži vas sitim, što pomaže u suzbijanju apetita.

malo tamne čokolade pomaže u smanjenju žudnje za hranom
malo tamne čokolade pomaže u smanjenju žudnje za hranom foto: Profimedia

Tamna čokolada

Polako uživajte u parčetu ili dva tamne čokolade sa najmanje 70 posto kakaa između obroka da biste smanjili apetit.

Studija objavljena u Nutrition & Diabetes uporedila je efekte tamne i mlečne čokolade na suzbijanje apetita. Otkrili su da malo tamne čokolade pomaže u smanjenju žudnje za hranom jer gorak ukus signalizira telu da smanji apetit.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track