- Ovo je verovatno moj omiljeni obrok ove nedelje - rekla je dr Hazel Wallace nutricionista.
Potrebno je
- 2 integralne tortilje
- 2 jaja
- paradajz sos (za podlogu)
- mocarela sir ( ili neki drugi sir po izboru)
- Začinsko bilje (italijansko bilje - ruzmarin, origano, bosiljak, majčina dušica, žalfija. Nije neophodno da imate sve biljke, izaberite nekoliko u čijem ukusu najviše uživate)
- prstohvat soli i bibera
- čeri paradajz, tikvice, rukola (povrće po izboru)
Priprema
Sastavite svoju picu i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 C na 12-15 minuta, u zavisnosti od toga kako volite da jaje bude ispečeno.
Šta sve spada u italijansko bilje?
Bosiljak - moćan je antioksidans, ima antibakterijska svojstva, jača imuni sistem, sprečava oksidaciju holesterola (oksidirani holesterol može doprineti razvoju ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti) štiti srce i krvne sudove, pomaže u borbi protiv infekcija i smanjuje upalu uzrokovanu artritisom.
Origano - Poseduje antibakterijska svojstva, povoljno utiče na regulaciju holesterola, sadrži brojne antioksidanse, poboljšava probavu, ima antiinflamatorna svojstva, ublažava bol, ima antikancerogena svojstva i može pomoći u korigovanju telesne težine.
Ruzmarin - Pomaže u poboljšanju cirkulacije i pamćenja, jača srce.
Majčina dušica - Smiruje kašalj, pomaže kod bronhitisa i astme, jača imunitet.
Peršun - Dobar je diurteik.
Žalfija - Jedan od najmoćnijih prirodnih "antibiotika", a žvakanje ove biljke preporučuje se u slučaju iritacije ili upale desni, kod upale grla, za dezinfekciju usne duplje, održavanje zdravlja zuba i za svežinu daha.
Prenela: N.R.
Izvor: Thefoodmedic.instagram/Zdravlje.Kurir.rs