Kako se postepeno "skinuti" sa šećera? 9 trikova koji će vam pomoći da smanjite rizik od mnogih bolesti
Opšte je poznato da je beli šećer faktor visokog rizika za srčana oboljenja, gojaznot, diabetes tipa 2, a istraživanja govore da pretrivanje u slatkišima i slatkim napicima koje traje godinama znači i veći rizik od kliničke depresije.
Vremenom, previše šećera može da učini naše telo otpornim na insulin, što znači da hormoni neće dobro raditi svoj posao. Šećer može da ubrza proces staranja kože oštećujući kolagen i elastin koji pomažu da koža ostane glatka i zategnuta. Ipak, kako izaziva zavisnost, šećer nije lako izbaciti iz ishrane.
Sledi nekoliko jednostavnih saveta i trikova koji će vam pomoći da postepeno smanjite količinu šećera u svojoj ishrani, bez drastičnih promena navika.
Prepoznajte skrivene šećere
Čitajte etikete na proizvodima koje kupujete. Šećer se krije pod različitim imenima kao što su fruktoza, saharoza, glukoza i kukurozni sirup. Važno je da budete svesni njegovog prisustva u vašem životu.
Izbegavajte zaslađene sokove i gazirana pića
Umesto sokova i gaziranih pića birajte vodu, čaj ili vodu u koju ćete iscediti limun ili pomarandžu. Zasladite kašičicom meda, to je mnogo bolja opcija od industrijskih sokova.
Koristite prirodne zaslađivače
Umesto rafinisanog šećera, birajte prirodne zaslađivače kao što su med, javorov sirup ili stevija.
Birajte zravu užinu
Umesto slatkiša, jedite voće, orašaste plodove, jogurt bez dodatog šećera ili crnu čokoladu.
Obroke pripremajte sami
Probajte da kuvate što češće, a to se odnosi i na pripremu poslastica. Tako imate potpunu kontrolu nad količinom šećera u tanjiru.
Izbegavajte prerađene namirnice
Prerađena hrana često sadrži velike količine skrivenog šećera. Tu spadaju kečap, gotovi prelivi za salate, hleb i peciva, gotova jela, konzervirana hrana, proteinske pločice, granola, napici “bez šećera”… Umesto toga, birajte namirnice najpribližnije svom izvornom obliku.
Postepeno smanjujte količinu šećera
Postepeno smanjujte količinu šećera u kafi, čaju i slatkim receptima kako biste se lakše prilagodili.
Povećajte unos vlakana
Hrana bogata vlaknima kao što su povrće, voće i integralne žitarice pomažu u regulaciji šećera u krvi.
Slatkiše rezervišite samo za posebne prilike
Poslastice koje sadrže rafinisani šećer rezervišite samo za posebne prilike. Nikako ne bi trebalo da ih uzimate svakodnevno.
Pripremila: Nataša Lazović
Da li su urme ozloglašene za sve koji imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju? Nutricionisti otklanjaju dilemu