Žučna kesa je smeštena ispod jetre, a služi kao spremište žuči, neophodne za varenje masti u tankom crevu. Većina kamenja u žuči, tačnije tri četvrtine, nastaje od holesterola.

Iako holesterol čini samo pet odsto sastava žuči, problematičan je zbog svoje niske topljivosti. Dokle god je odnos holesterola u ravnoteži sa žučnim solima, dotle nema problema. Međutim, ako jetra počne da luči previše holesterola, dolazi do prezasićenja i holesterol počinje da se taloži van rastvora žuči, što dovodi do stvaranja kamena.

Napad žuči nastaje kada kamenčić zatvori cistični kanal i tako zaustavlja oticanje žuči. Kada do napada dođe, to znači da u žučnoj kesi već postoje kamenčići koji su počeli da stvaraju ozbiljnije probleme. Bol može da prestane ukoliko se kamenčić vrati opet u žučnu kesu, ili komplikacije mogu da nastanu usled upale žučne kese, pa je neophodno ukloniti i žučnu kesu i kamenčić.

jetra zuc shutterstock_2078877829.jpg
Žučna kesa smeštena je ispod ejtre Foto: Shutterstock

Ishrana može da napravi bitnu razliku, jer ono što jedete može da spreči stvaranje kamenčića smanjujući ili povećavajući stepen zasićenosti žuči holesterolom, koji najviše doprinosi stvarenju kamena u žučnoj kesi.

Postoje četiri glavne smernice u ishrani kojih se treba pridržavati:

  • Ne jedite više nego što vam je potrebno
    Ne jedite kada ste pod stresom
    Jedite što više svežih namirnica
    Izbegavajte procesuiranu hranu

Pomoć kod kamena u žuči 

Važno je naglasiti da nisu sve masti loše i da to što želite da držite nivo holesterola pod kontrolom ne znači da treba potpuno da izbegavate masnoće. 

dijeta-za-smanjenje-holesterola-shutterstock-554489488.jpg
Birajte sveže namirnice Foto: Shutterstock

Tajna je u tome da konzumirate masnoće u manjim količinama i jedete češće obroke bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama. Svakako u ishranu uključite što više vlakana, jer se ishrana siromašna vlaknima često povezuje sa problemima žučne kese. Imajte na umu i da je gojaznost jedan od faktora rizika. 

Namirnice dobre za žučnu kesu:

  • brokoli
  • karfiol
  • celer
  • šargarepa
  • pomorandža
  • banana
  • tikvica
  • ananas
  • papaja
  • trešnja
  • avokado
  • sirće
  • rotkva
  • limun
  • grožđe
  • lubenica
  • laneno ulje
  • meso živine
  • teletina
  • riba

Namirnice loše za žučnu kesu (treba ih izbegavati ili jesti u što manjim količinama ako imate problema sa žučnom kesom):

  • crveno meso
  • pržena i procesuirana hrana (kolači, keks, grickalice, paštete, kobasice)
  • svinjska mast i druge masti životinjskog porekla

Pušenjetakođe može da doprinese poremećajima u radu žučne kese, pa ako možete, izbegnite ovu lošu naviku ili barem smanjite broj cigareta.

Pripremila: N.L.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/zdravlje.kurir.rs