Slušaj vest

Kefir je odličan je za osobe koje su često bolesne, jer jača imunitet, poboljšava varenje i blagotvorno deluje na čir na želucu. Takođe pomaže u regulisanju krvnog pritiska, snižava holesterol i poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova.

Ovaj fermentisani probiotski napitak je bogat vitaminima D, A, B12, kalcijumom, kalijumom, fosforom, selenom i proteinima. Poreklom je sa Kavkaza i jedan je od glavnih "krivaca" za dugovečnost stanovništva tog regiona.

Zdrava creva

Da bismo ojačali imuni sistem, važno je da imamo zdrav mikrobiom creva koja nas štite od bakterija i virusa.

Zahvaljujući bogatstvu probiotika, kefir jača imuni sistem i pomaže u prilagođavanju njegovog odgovora u borbi protiv virusnih infekcija.

Suzbija upale

Istraživanja pokazuju da se rednovmo upotrebom kefira smanjuje nivo proinflamatornih citokina i povećava nivo antiinflamatornih molekula, što pomaže u smanjenju upale u telu i smanjuje rizik od bolesti i njihovih komplikacija.

kefir-shutterstock-2283628069.jpg
Shutterstock Kefir smanjuje nivo citokina, odgovornih za upale

Blagotvorno utiče na autoimuna oboljenja

Nekoliko studija je pokazalo da kefir ima potencijalna antikancerogena svojstva protiv raka dojke, debelog creva i malignih T limfocita.

Međutim, oni koji se aktivno leče od raka ili imaju oslabljen imuni sistem obavezno bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom pre uporebe kefira.

Bolji nivo šećera u krvi

Istraživanje koje je uključivalo pacijente sa dijabetesom tipa 2 pokazalo je da redovno pijenje kefira svakog dana pomaže da se glukoza drži pod kontrolom.

Kako da pripremite kefir?

  • Biće vam potrebna tegla, plastična ili drvena kašika, i cediljka (koja ne sme biti metalna, jer zrna kefira ne smeju da dolaze u kontakt sa metalom).
  • Za 2,5 dl kefira, stavite jednu ravnu kašiku kefirnih zrna u teglu.
  • Napunite teglu mlekom – najbolje domaćim, svežim mlekom, ali može i trajno mleko. Možete koristiti bilo koju vrstu mleka (kozje, kravlje, biljno), a najbolji rezultati se postižu sa punomasnim mlekom.
  • Nakon toga, teglu pokrijte gazom ili plastičnim poklopcem (nikako metalnim).
  • Ostavite da fermentira 24 sata. Tegla ne sme biti hermetički zatvorena, kako bi kefir mogao da "diše".
  • Kefir pravite svaki dan u isto vreme, najbolje ujutru ili uveče.

kefir.jpg
Profimedia Domaći kefir je bolji od kupovnog

Posle 24 sata kefir procedite kroz cediljku u čašu. Ostatak zrna kefira operite pod tekućom vodom i vratite u čistu teglu. Ponovo sipajte mleko i ostavite da fermentira 24 sata. Ako pravite kefir svaki dan, zrna će se brzo udvostručiti.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.Jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs