Da li je suvo voće zdrava grickalica, deo slatkiša ili nešto između? Evo šta kažu stručnjaci sa Harvarda
Suvo voće ima tu moć da učini obrok zanimljivijim - malo suvog grožđa može da ulepša činiju ovsenih pahuljica, a par suvih kajsija može da podigne energiju tokom duge šetnje ili vožnje. Ali da li je suvo voće zapravo zdravo, kako se to često može čuti? Odgovor nije jednostavan, jer zavisi od vrste suvog voća i količine koju jedemo.
Suvo voće je voće kojem je uklonjen najveći deo vode, što mu omogućava da duže stoji, a da se ne pokvari. Ljudi vekovima koriste sunce za sušenje i čuvanje voća, dok danas postoje i modernije metode, poput sušenja u rerni ili korišćenja dehidratora. U prodavnicama možete pronaći klasične varijante poput suvog grožđa i suvih šljiva, ali i manje poznate opcije poput suvog manga, jabuka i breskvi.
Vitamini, minerali i vlakna
Iako je dehidrirano, suvo voće zadržava veliku količinu vitamina, minerala i vlakana koji su prisutni u svežem voću. Sadrži kalijum, gvožđe, magnezijum i kalcijum, a voće bogato antioksidansima, kao što su suvo grožđe, urme i suve brusnice, dodatno pomaže u borbi protiv upala zahvaljujući biljnim fenolima. Suvo voće je takođe bogato vlaknima, što pomaže u varenju i održava zdravlje creva. Ipak, neki vitamini osetljivi na toplotu, poput vitamina C, donekle se gube u procesu sušenja, ali većina korisnih hranljivih sastojaka ostaje očuvana.
Budite oprezni sa šećerom i kalorijama
Suvo voće je koncentrisano, pa zato sadrži više šećera nego sveže voće. Sušenje voća zgušnjava prirodno prisutne šećere, pa 100 grama sveže jabuke sadrži oko 10 grama šećera, dok suva jabuka može da ima čak 57 grama šećera na 100 grama. Osim toga, proizvođači ponekad dodaju šećer radi boljeg ukusa, pa je važno da proverite deklaraciju i tražite stavku "dodati šećeri". Zbog koncentrisanih šećera i male težine, suvo voće je znatno kaloričnije od svežeg, pa ga treba jesti umerenije.
Liofilizovano voće kao alternativa
Liofilizovano voće, za razliku od običnog suvog voća, prolazi kroz proces zamrzavanja i stavljanja u vakuum, gde voda iz voća prelazi direktno iz leda u paru. Ova metoda čuva više hranljivih sastojaka jer ne koristi toplotu, a voće dobija hrskavu teksturu i lakše se gricka. Ipak, zbog koncentracije, i liofilizovano voće je kalorično.
Umerenost je ključ
Kako suvo voće ima veću kalorijsku vrednost i koncentrisaniji šećer, preporučljivo je obratiti pažnju na veličinu porcija. Na primer, ako biste pojeli šaku svežih višanja, sa suvim višnjama bi trebalo da se ograničite na pola te količine, jer je lako pojesti više nego što biste konzumirali sveže.
Sveže voće kao zdravija opcija
Iako je suvo voće praktično i može da traje duže, sveže voće ima svoje prednosti - više vode, manje kalorija i šećera, i bez gubitka vitamina tokom obrade. Neki proizvođači dodaju konzervanse u suvo voće kako bi zadržalo boju i svežinu, pa je sveže voće često bolji izbor za svakodnevnu ishranu. S druge trane, suvo voće je odlično za dodatnu energiju tokom fizičkih aktivnosti, ali ga treba jesti umereno i svesno birati vrste koje nisu dodatno zaslađene.
Pripremila: N.L.
Izvor: Health.harvard.edu/zdravlje.kurir.rs
Neurohirurg iza koga stoji više od 4.000 operacija: Mozak je najveća misterija, teško je predvideti kada ćemo ga potpuno razumeti