5 prirodnih zaslađivača: Nutricionista preporučuje najbolje zamene za šećer
Šećer je važan za normalno funkcionisanje našeg organizma, jer nam pruža energiju koja je potrebna za svakodnevne aktivnosti. Ipak, prekomeran unos, posebno belog šećera, može imati negativne posledice po naše zdravlje. Evo zdravijih varijanti koje preporučuju nutricionisti.
Beli šećer bi trebalo izbaciti iz svakodnevne upotrebe jer povećava rizik od metaboličkih bolesti, gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.
Srećom, postoje zdrave alternative koje mogu zadovoljiti naše potrebe za slatkim, a istovremeno doprineti boljem opštem zdravlju.
Za svaku od njih izražen je i njen glikemijski indeks. Glikemijski indeks (GI) je mera koja pokazuje brzinu kojom određena hrana podiže nivo šećera (glukoze) u krvi nakon što se unese. Na skali od 0 do 100, glikemijski indeks klasifikuje namirnice prema tome koliko brzo ili sporo izazivaju porast glukoze u krvi u odnosu na čistu glukozu, kojoj je dodeljena vrednost 100.
Stevija
Savršen zaslađivač bez kalorija, idealan je za osobe sa dijabetesom i osobe sa insulinskom rezistencijom. Ne utiče na nivo šećera u krvi i pomaže u održavanju optimalnog krvnog pritiska.
GI: 0
Agavin sirup
Sa nižim glikemijskim indeksom od belog šećera, agavin sirup je dobra opcija jer ne izaziva nagli skok šećera u krvi.
GI: 15-30
Sirup od urmi
Bogat vlaknima i antioksidantima, ovaj sirup je ukusna i hranljiva alternativa. Poboljšava probavu, pruža energiju, jača srce.
GI: 35-55
Zaslađivače treba koristiti umereno, a prebacivanje sa belog šećera na prirodne opcije može pomoći u očuvanju zdravlja, bez odricanja od slatkih ukusa.
Prenela: N.R.
Izvor instagram: nutricionista_ivanamisic/Zdravlje.Kurir.rs
6 grešaka koje povećavaju rizik od stomačnog virusa: Umesto toga, poslušajte ove savete