Slušaj vest

Osim što poboljšavaju ukus jela, semenke susama su bogate su proteinima, zdravim mastima i antioksidansima s protivupalnim svojstvima. Doprinose zdravlju kože i kose, kao i funkciji jetre, bubrega i kardiovaskularnog sistema. Ovo je samo deo razloga zašto ih treba češće uključivati u svakodnevnu ishranu.

Za vegetarijance i u dane posta 

Semenke susama sadrže vitamine B kompleksa, proteine i esencijalne aminokiseline, što ih čini idealnim dodatkom ishrani, posebno za vegetarijance ili za sve ostale u dane posta. Možete jednostavno da ih dodate salatama, povrću ili smutijima kako biste obogatili nutritivnu vrednost obroka ili napravite tahini sos.

tahini shutterstock_2014221869.jpg
Shutterstock Od susama možete da napravite tehini pastu, prostim pečenjem i mlevenjem semenki

Odličan za varenje

Susam obiluje vlaknima - 12 grama na 100 grama semenki, što čini gotovo polovinu preporučenog dnevnog unosa za odrasle. Vlakna pomažu u održavanju zdravlja creva, smanjuju rizik od metaboličkih bolesti i pomažu u upravljanju hroničnim stanjima poput dijabetesa tipa 2. Nerastvorljiva (u vodi) vlakna u susamu olakšavaju probavu i sprečavaju zatvor, dok rastvorljiva mogu da pomognu u regulaciji šećera u krvi i snižavanju holesterola.

Snižava holesterol i krvni pritisak

Visok holesterol i povišen krvni pritisak ključni su faktori rizika za srčani i moždani udar. Istraživanja pokazuju da lignani iz susama (sezamin i sezamolin) mogu da doprinesu snižavanju holesterola, posebno kada se kombinuju s drugim zdravim namirnicama. Osim toga, ove semenke sadrže zdrave masti, posebno nezasićene masti, koje doprinose smanjenju lošeg LDL holesterola i povećanju dobrog HDL holesterola. Susam takođe sadrži magnezijum, mineral važan za regulaciju krvnog pritiska, što ga čini korisnim za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje rizik od upala 

Semenke susama sadrže sezamol i druge antioksidanse koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upalnih procesa u organizmu. Ova svojstva mogu da doprinesu zaštiti ćelija i smanjenju rizika od razvoja mnogih hroničnih bolesti poput autoimunih bolesti, kardiovaskularnih (ateroskleroza, miokarditis) ili dijabetesa tipa 2. Redovno uključivanje susama u ishranu, u kombinaciji s uravnoteženim obrocima, može da doprinese boljem opštem zdravlju i jačanju otpornosti organizma.

susam ulje shutterstock_2149887835.jpg
Shutterstock Ulje, osim to se koristi u ishrani, odlično je za negu kože i kose

Neguje kožu i kosu

Ulje susama bogato je antioksidansima koji pomažu u detoksikaciji kože i njenoj regeneraciji. Takođe se koristi za negu kose - redovna masaža toplim susamovim uljem poboljšava cirkulaciju vlasišta i pospešuje rast kose.

Mogući rizici

Iako su ove semenke vrlo korisne, preterivanje u njima može da izazove stomačne tegobe. Osobe alergične na susam treba da budu posebno pažljive i da čitaju deklaracije na proizvodima kako bi izbegle potencijalne alergijske reakcije.

Pripremila: N.L.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurirs