Ne znate kako da napravite ovseno mleko? Isprobajte ovaj jednostavan recept nutricioniste
Ovseno mleko je odlična zamena za kravlje, posebno za one koji ne podnose laktozu, a možete i sami da ga napravite kod kuće uz ovaj jednostavan recept.
Ovseno mleko je biljna alternativa običnom mleku, napravljena od ovsenih pahuljica i vode. Dobija se tako što se ovsene pahuljice potope u vodu, samelju i procedе kako bi se dobio kremasti napitak blagog, orašastog ukusa. Ovo mleko je savršeno za vegane, osobe koje ne podnose laktozu i one koji traže zdraviju zamenu za mlečne proizvode. Takođe je bogato vitaminima i mineralima, a možete ga dodati u kafu, smutije, pahuljice i razne recepte za zdrava jela.
Kako da napravite ovseno mleko?
Evo jednostavnog recepta koji preporučuje nutricionistkinja Ališa Džasvani.
Potrebno vam je
- šolja ovsenih pahuljica
4 šolje filtrirane vode
prstohvat soli (po želji)
zaslađivač (po želji, npr. javorov sirup, med ili urme)
aroma (po želji, npr. vanila ili cimet)
Priprema
Za kremastiju teksturu, mada ovaj korak nije neophodan, prethodno potopite ovsene pahuljice u vodu na 30 minuta do sat vremena. Nakon toga ih procedite. Stavite ovsene pahuljice, vodu, so, zaslađivač i arome u blender. Blendajte 30-60 sekundi dok smesa ne postane glatka i kremasta. Procedite smesu kroz cediljku ili gazu, pritisnite pulpu kako biste izvukli što više tečnosti. Sipajte ovseno mleko u posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do 4-5 dana.
Korisni saveti
- Za gušće mleko koristite manje vode ili duže potopite pahuljice
Za ređe mleko dodajte više vode
Eksperimentišite sa ukusima poput čokolade, vanile ili kardamoma
Prednosti ovsenog mleka
Ovseno mleko ne sadrži proizvode životinjskog porekla ni laktozu, pa je idealno za vegane i osobe koje imaju problem sa varenjem mlečnih proizvoda, naglašava Ališa Džasvani.
- Osim toga, beta-glukan, koji se prirodno nalazi u ovsu, ima blagotvorno deluje na varenje i može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola, ojača imuni sistem i smanji rizik od određenih bolesti povezanih s upalama, kao što su dijabetes tipa 2 ili kardiovaskularne bolesti - dodaje.
Mogući nedostaci
Iako je ovo mleko zdravo, pojedine osobe mogu da imaju nadimanje ili gasove zbog prirodnih šećera u ovsu. Takođe, sadrži manje proteina od kravljeg mleka, što može da bude mana za one koji žele proteinski bogat napitak.
Pripremila: N.L.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs
Posle 30 godina odobren novi antibiotik za infekcije urinarnog trakta: Spas za milione žena koje su otporne na postojeće lekove, poručuju lekari