Slušaj vest

Studija sa Univerziteta u Kembridžu istakla je povezanost između razvoja dijabetesa tipa 2 i konzumiranja prerađenog mesa poput šunke, slanine i crvenog mesa kao što su govedina i jagnjetina.

Napominje se da je konzumiranje crvenog, prerađenog mesa povezano sa 15 odsto povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 tokom deset godina.

Istraživanje je pokazalo da je ovaj rizik povezan sa konzumiranjem dodatnih 50 g prerađenog mesa svakog dana, što je jednako količini od dve kriške šunke.

Može li prerađeno i crveno meso zaista povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2?

Najveći faktori rizika povezani sa razvojem dijabetesa tipa 2 su stariji od 40 godina, članovi porodice u kojima već postoji dijabetes tipa 2, kao i osobe koje imaju veću telesnu težinu – a posebno veći obim struka.

Kembridž studija koristila je podatke od skoro 2 miliona ljudi iz 31 studije. Učesnici su praćeni u proseku deset godina. Tokom ovog perioda, oko jedan od 20 ljudi je dobio dijabetes tipa 2.

mesne-preradjevine-shutterstock-1137851201.jpg
Shutterstock Konzumiranje prerađenog mesa povezano je sa 15% većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 tokom 10 godina.

Istraživanje je pokazalo da je 10 odsto povećanje verovatnoće razvoja dijabetesa tipa 2 povezano sa svakih 100 g dodatnog crvenog mesa pojedenog dnevno. Svakodnevno jedenje upola manje prerađenog mesa bilo je povezano sa još većim povećanim rizikom od razvoja bolesti.

Ovo nije prvi put da se i prerađeno i crveno meso povezuje sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, ključna snaga Kembridž studije bila je u tome što je pokušala da kontroliše mnoge druge faktore povezane sa bolešću, uključujući pušenje, veću telesnu težinu, unos hrane i vežbanje.

Međutim, veličina povećanog rizika je skromna, imajući u vidu da je malo ljudi uključenih u studiju jelo 50 g ili više prerađenog mesa dnevno – što znači da umerena konzumacija crvenog mesa verovatno neće imati značajan uticaj na vaš rizik.

gril-zena-1.jpg
Shutterstock Meso prirpemano na roštilju, na otvorenom plamenu ili na visokoj temperaturi povećava ovaj rizik

Da li je krivac samo meso ili nešto drugo? 

Prerađeno meso je povezano sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 zbog sadržaja nitrata i soli – aditiva koji se koriste za sušenje mnogih obrađenih mesa.

Nitrati i so u prerađenom mesu takođe su povezani sa povećanim rizikom od razvoja raka debelog creva. U stvari, Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje aditive kao kancerogene grupe 1, što znači da mogu izazvati niz karcinoma.

Čini se da je mehanizam koji povezuje prerađeno meso sa rakom sličan onome kako bi se moglo povezati sa dijabetesom tipa 2. Tokom varenja, prerađeno meso proizvodi N-nitrozo hemikalije, koje mogu oštetiti ćelije. Ovo može dovesti do upale i uticati na to kako funkcioniše insulin, hormon koji kontroliše nivo glukoze (šećera) u krvi, što zauzvrat može dovesti do insulinske rezistencije, kada ćelije u vašim mišićima, masti i jetri ne reaguju dobro na insulin i ne mogu lako da preuzmu glukozu iz vaše krvi.

Ljudi sa visokim nivoom gvožđa razviti dijabetes tipa 2

U međuvremenu, crveno meso je bogato gvožđem. Istraživanja sugerišu da je veća verovatnoća da će ljudi sa visokim nivoom gvožđa razviti dijabetes tipa 2. Međutim, nizak nivo gvožđa je više zdravstveni problem za opštu populaciju.

Još jedna potencijalna veza u vezi sa crvenim mesom može biti način na koji se priprema.

Prethodne studije su sugerisale da je meso prirpemano na roštilju, na otvorenom plamenu ili na visokoj temperaturi, takođe povezano sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Ovakav način pripreme mesa dovodi do stvaranja toksičnih hemikalija kao što su heterociklični aromatični amini i štetna jedinjenja kao što su krajnji proizvodi napredne glikacije, a oba su povezana sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2.

11.jpg
Shutterstock Ako odlučite da prestanete da jedete crveno meso, koristite alternativne izvore gvožđa

Da li se onda treba zaboraviti na ova jela?  

Ključna poruka je smanjenje, a ne izbegavanje. Preporuke vlade Velike Britanije o ishrani nude dobar savet: ograničite kombinovani unos crvenog i prerađenog mesa na najviše 70 g dnevno u proseku.

Ali ove smernice takođe sugerišu da crveno meso može biti vredan izvor gvožđa. Dakle, ako odlučite da prestanete da jedete crveno meso, trebalo bi da jedete alternativne izvore gvožđa kao što su pasulj, sočivo, tamnozeleno povrće i obogaćene žitarice.

Ovo treba da se uradi kao deo pažljivo planirane dijete. Naše telo teže apsorbuje nemesne izvore gvožđa, pa ih treba jesti sa izvorom vitamina C, koji se nalazi u zelenom povrću i citrusnom voću.

Najbolji savet za smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 je da održavate zdravu težinu, razmislite o gubitku težine ako imate veću telesnu težinu, i da budete što je moguće fizički aktivniji.

Zdrava ishrana treba da se zasniva na puno povrća, voća, pasulja, graška, sočiva, orašastih plodova i semenki, zajedno sa nekim namirnicama od celog zrna, mlečnim proizvodima, ribom i belim mesom (ili vegetarijanskim alternativama) – plus umerene količine crvenog mesa i minimalno prerađeno meso. Ovo će vam pomoći da smanjite rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i mnogih karcinoma – kao i da budete ekološki održiviji.

Prenela: O.M.

Izvor: theconversation.com/Zdravlje.Kurir.rs