Slušaj vest

Ako ne jedete namirnice životinjskog porekla, ili postite, praznični medenjaci neće biti ništa manje ukusniji nego kalsični. 

Medenjaci će savršeno ići uz kafu, čaj ili vruć kakao sa pomorandžom i cimetom.

Potrebno je: 

  • 150 g bademovog brašna
  • 100 g pirovog brašna (ili nekog drugog brašna po izboru: integralnog pšeničnog, speltinog
  • 50 g kosovog šećera
  • 50 g melase
  • 60 g otopljenog kokosovog ulja
  • 2 kašike čia semena natopljenih u 6 kašika vode
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • pola kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
shutterstock_2072903579.jpg
Razvaljajte testo na pola centimetra debljine, a zatim isecite oblike za medenjake Foto: Shutterstock

Priprema

Kako u ovom receptu ne koristimo jaje, neophodno je da napravimo vegansku zamenu. Potopite dve kašike čia semenki u šest kašika vode i ostavite da odstoji najmanje deset minuta kako bi čia semenke formirale teksturu nalik gelu.

Za to vreme možete pomešati suve sastojke u činiji: brašno od badema i spelte, cimet, đumbir, so i prašak za pecivo i šećer od kokosa. U drugoj posudi pomešajte kokosovo ulje, melasu i natopljene čia semenke. Postepeno dodajte mokre sastojke suvim sastojcima dok mešate.

Ako je testo previše suvo, slobodno dodajte kašiku ili dve biljnog napitka po izboru. Od testa formirajte lopticu, umotajte u providnu foliju, a zatim ostavite da se hladi u frižideru najmanje sat vremena.

Nakon što se testo ohladi, zagrejte rernu na 175 °C i obložite pleh papirom za pečenje. Razvaljajte testo na pola centimetra debljine, a zatim isecite oblike za medenjake. Pecite keksiće 10-12 minuta.

Kada su pečeni nemojte misliti da ste pogrešili jer su keksići još mekani pa ih ostavite da se ohlade i stvrdnuće se. Nakon toga ukrasite ih po želji, na primer umočite u otopljenu crnu čokoladu.

Prenela: O.M.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr/Zdravlje.Kurir.rs