Čija semenke pomažu kod gastritisa: 7 jednostavnih načina da izbegnete ovaj problem
Bogate su polifenolima, antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, te imaju potencijal da ublaži upale u želucu i pruže olakšanje kod gastritisa.
Čija semenke, poznate po bogatstvu hranljivih sastojaka, najčešće se povezuju s mršavljenjem zbog visokog sadržaja vlakana, koji pružaju osećaj sitosti. Međutim, ove semeke mogu značajno da doprinesu i zdravlju digestivnog sistema. Bogate su polifenolima, antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, te imaju potencijal da ublaži upale u želucu i pruže olakšanje kod gastritisa.
Šta je gastritis?
Gastritis predstavlja upalu i iritaciju sluzokože želuca sa simptomima kao što su bol u stomaku, loše varenje, nadutost i osećaj težine. Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, može da dovede i do čestog podrigivanja i nadimanja. Uzroci ovog stanja uključuju infekciju heliko bakterijom, prekomerno korišćenje antiinflamatornih lekova poput aspirina i ibuprofena, preterano unošenje alkohola, kao i visok nivo stresa.
Čija semenke i gastritis, kako pomažu?
Čija semenke mogu da budu od velike pomoći za osobe koje pate od gastritisa. Evo na koje načine:
Smanjuje upalu
Semenke sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju izražena protivupalna svojstva. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the American College of Nutrition, ove masne kiseline mogu da pomognu u smanjenju upale sluzokože želuca i ublaže simptome gastritisa.
Poboljšava balans crevne flore
Zahvaljujući rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, čija doprinosi balansu između dobrih i loših bakterija u crevima. Rastvorljiva vlakna deluju kao prebiotici, hraneći korisne bakterije u crevima, što može da smanji nelagodnost i upalu.
Bogat izvor antioksidanasa
Čija je bogata antioksidansima, uključujući polifenole, kvercetin i rozmarinsku kiselinu. Ovi antioksidansi smanjuju oksidativni stres, što može da doprinese ublažavanju gastritisa, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Molecules.
Kako koristiti semenke?
Evo nekoliko jednostavnih načina da ove semenke uključite u ishranu:
- Čija voda: Pomešajte 1-2 kašičice čija semenki s flašom vode i pijte tokom dana. Po želji dodajte malo limuna ili soka od đumbira za osveženje
Osvežavajući napitak s nanom: Dodajte ove semenke i listove nane u vodu za lagan i osvežavajući napitak
Čija sa kokosovom vodom: Pomešajte semenke s kokosovom vodom za neutralisanje želudačne kiseline
Čija sa sokom aloe vere: Aloe vera ima umirujuće dejstvo na želudac, a u kombinaciji s čijom dodatno smanjuje iritaciju i nelagodnost
Čija puding: Pomešajte čija semenke s biljnim mlekom, ostavite u frižideru preko noći i dodajte voće poput banane za ukusan doručak
Za posipanje: Dodajte ih u salate, jogurt ili smuti
Zamena za jaja: Pomešajte dve kašičice čija semenki s vodom i koristite kao zamenu za jaja u receptima
Kada je najbolje vreme za semenke?
Čija semenke možete unositi u bilo koje doba dana, ali se preporučuju ujutru, na prazan stomak. Njegov visok sadržaj vlakana i vode pomaže u ubrzavanju metabolizma i pomoć u varenju. Preporučena dnevna količina je do dve kašičice, ali počnite s manjim količinama kako biste izbegli potencijalne probavne smetnje zbog visokog sadržaja vlakana.
Pripremila: N.L.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs
Neobičan simptom dijabetesa koji ne bi trebalo ignorisati: Šta vaš glas pokušava da vam poruči?