Slušaj vest

Prirodni "aroma kreatori" nisu samo ukusan i mirisan začin - mnogi od njih sadrže antioksidanse, flavonoide i druge korisne spojeve koji mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, raspoloženja i upala.

Pokušajte da obogatite svoja jela nekim od začina i bilja sa liste ispod. Igrajte se i eksperimentisite sa kombinacijama koje do sada niste probali. Što više začina koristite, to će biti bogatiji ukusi, a i zdravstvene koristi će biti veće. 

Mlevena paprika: Koristi se u hlebu, kolačima i žitaricama; dobro se kombinuje sa slanim jelima poput supa, sosova, žitarica i povrća.

Bosiljak: Služi se u salatama, predjelima i prilozima. Bosiljak je odličan u pestu preko paste i u sendvičima.

Kardamom: Dobro ide u hlebu, pecivima, kao i u indijskim jelima poput karija.

Korijander: Koristi se za začinjavanje meksičkih, jugozapadnih, tajlandskih i indijskih jela. Pored toga oplemenjuje ukus jela, korijander je i izuzetno lekovita biljka.

korijander-biljka.jpg
Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Foto: Profimedia

Cimet: Dodajte cimet u kompot od voća, pečene poslastice, hlebove, kao i u jela sa začinima iz Bliskog istoka.

Karanfilić: Dobar u pečenim proizvodima i hlebu, ali se takođe dobro uklapa uz jela od povrća i pasulja.

Kim: Dodaje ukus meksičkim, indijskim i bliskoistočnim jelima, kao i varivima i čiliju. Listovi kima imaju ukus peršuna, pa je odličan dodatak supama i salatama.

kim kumin shutterstock_135570851.jpg
Kim pospešuje apetit, olakšava varenje, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Foto: Shutterstock

Mirođija: Dodajte u jela sa krompirom, salate, jaja, predjela i umake.

Beli luk: Dodajte u supe, paste, marinade, prelive, žitarice i povrće.

Đumbir: Odličan je u azijskim i indijskim sosovima, varivima i prženim jelima, kao i u napicima i pečenim proizvodima. Đumbir je dokazano prava riznica lekovitih sastojaka. 

Majčina dušica: Dodajte u variva, supe, krompir, pasulj, žitarice, salate i sosove.

Nana: Dobar je za začinjavanje slanih jela, napitaka, salata, marinada i voća.

Muškatni oraščić: Dodajte muškatni oraščić u voćne poslastice, pečene proizvode i jela od povrća.

muskatni-orascic.jpg
Muškatni oraščić je bogat vlaknima i hranljivim materijama kao što su bakar, mangan i magnezijum, a sadrži i manje količine vitamina A, C i nekoliko vitamina B grupe. Foto: Twitter

Origano: Ukusan u italijanskim i mediteranskim jelima; dobro se slaže sa paradajzom, pastom, jelima od žitarica i salatama.

Peršun: Uživajte u njemu u supama, jelima sa testeninom, salatama i sosovima.

Biber (crni, beli, crveni): Dodaje ukus supama, varivima, jelima sa povrćem, žitaricama, testeninama, pasulju, sosovima i salatama. Crni biber sadrži piperin, koji pomaže u sprečavanju nastanka novih ćelija masnoće, otkrila je nedavna studija objavljena u časopisu „The Journal of Agricultural and Food Chemistri“.

profimedia0300542178.jpg
Biber mnogi smatraju "kraljem začina" Foto: Profimedia

Ruzmarin: Pokušajte u povrću, salatama, vinjegretima i jelima sa testeninom.

Žalfija: Poboljšava jela sa žitaricama, hlebovima, prelivima, supama i pastama. Žalfija ili kadulja je poznata kao blagotvorna biljka koja se koristi za različite zdravstvene tegobe, uključujući regulisanje nivoa šećera u krvi, smanjenje holesterola, i poboljšanje zdravlja jetre.

žalfija shutterstock_2428528321.jpg
Studije su pokazale da ekstrakt žalfije može da ima pozitivan uticaj na metabolizam masti i holesterola, što je posledično korisno za kardiovaskularno zdravlje. Foto: Shutterstock

Estragon: Dodajte u sosove, marinade, salate i jela od pasulja.

Majčina dušica: Odlična je u supama, jelima sa paradajzom, salatama i povrćem.

Kurkuma: Osnovni začin u indijskoj kuhinji - dobro se slaže sa supama, pasuljem i povrćem.

Koji su najpopularniji jesenji začini pročitajte u ovom tekstu

Pripremila: Violeta Nedeljković

Izvor: Health.harvard.edu/Zdravlje.Kurir.rs