21 začin za zdrava praznična jela: Obogatite ukus božićnih specijaliteta drugačijim mirisima i bojama
Začini i bilje bogati antioksidansima i drugim korisnim jedinjenjima donose zadovoljavajuće ukuse omiljenim jelima.
Prirodni "aroma kreatori" nisu samo ukusan i mirisan začin - mnogi od njih sadrže antioksidanse, flavonoide i druge korisne spojeve koji mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, raspoloženja i upala.
Pokušajte da obogatite svoja jela nekim od začina i bilja sa liste ispod. Igrajte se i eksperimentisite sa kombinacijama koje do sada niste probali. Što više začina koristite, to će biti bogatiji ukusi, a i zdravstvene koristi će biti veće.
Mlevena paprika: Koristi se u hlebu, kolačima i žitaricama; dobro se kombinuje sa slanim jelima poput supa, sosova, žitarica i povrća.
Bosiljak: Služi se u salatama, predjelima i prilozima. Bosiljak je odličan u pestu preko paste i u sendvičima.
Kardamom: Dobro ide u hlebu, pecivima, kao i u indijskim jelima poput karija.
Korijander: Koristi se za začinjavanje meksičkih, jugozapadnih, tajlandskih i indijskih jela. Pored toga oplemenjuje ukus jela, korijander je i izuzetno lekovita biljka.
Cimet: Dodajte cimet u kompot od voća, pečene poslastice, hlebove, kao i u jela sa začinima iz Bliskog istoka.
Karanfilić: Dobar u pečenim proizvodima i hlebu, ali se takođe dobro uklapa uz jela od povrća i pasulja.
Kim: Dodaje ukus meksičkim, indijskim i bliskoistočnim jelima, kao i varivima i čiliju. Listovi kima imaju ukus peršuna, pa je odličan dodatak supama i salatama.
Mirođija: Dodajte u jela sa krompirom, salate, jaja, predjela i umake.
Beli luk: Dodajte u supe, paste, marinade, prelive, žitarice i povrće.
Đumbir: Odličan je u azijskim i indijskim sosovima, varivima i prženim jelima, kao i u napicima i pečenim proizvodima. Đumbir je dokazano prava riznica lekovitih sastojaka.
Majčina dušica: Dodajte u variva, supe, krompir, pasulj, žitarice, salate i sosove.
Nana: Dobar je za začinjavanje slanih jela, napitaka, salata, marinada i voća.
Muškatni oraščić: Dodajte muškatni oraščić u voćne poslastice, pečene proizvode i jela od povrća.
Origano: Ukusan u italijanskim i mediteranskim jelima; dobro se slaže sa paradajzom, pastom, jelima od žitarica i salatama.
Peršun: Uživajte u njemu u supama, jelima sa testeninom, salatama i sosovima.
Biber (crni, beli, crveni): Dodaje ukus supama, varivima, jelima sa povrćem, žitaricama, testeninama, pasulju, sosovima i salatama. Crni biber sadrži piperin, koji pomaže u sprečavanju nastanka novih ćelija masnoće, otkrila je nedavna studija objavljena u časopisu „The Journal of Agricultural and Food Chemistri“.
Ruzmarin: Pokušajte u povrću, salatama, vinjegretima i jelima sa testeninom.
Žalfija: Poboljšava jela sa žitaricama, hlebovima, prelivima, supama i pastama. Žalfija ili kadulja je poznata kao blagotvorna biljka koja se koristi za različite zdravstvene tegobe, uključujući regulisanje nivoa šećera u krvi, smanjenje holesterola, i poboljšanje zdravlja jetre.
Estragon: Dodajte u sosove, marinade, salate i jela od pasulja.
Majčina dušica: Odlična je u supama, jelima sa paradajzom, salatama i povrćem.
Kurkuma: Osnovni začin u indijskoj kuhinji - dobro se slaže sa supama, pasuljem i povrćem.
Koji su najpopularniji jesenji začini pročitajte u ovom tekstu
Pripremila: Violeta Nedeljković
Izvor: Health.harvard.edu/Zdravlje.Kurir.rs
U Kini novi talas zaraze povezan s gripom puni bolnice: "I prošle godine je bilo slično"