Slušaj vest

Bez obzira na to da li se povremeno suočavate s nadutošću, opstipacijom ili želite jednostavno da sačivate zdravlje creva, uvođenje pojedinih vrsta voća u vaš svakodnevni meni može da napravi veliku razliku. Sledi sedam slatkih plodova koji će vam pomoći da se rešite probavnih problema. 

Jabuke

Jabuke su jedan od najboljih plodova za varenje zbog visokog sadržaja vlakana, posebno rastvorljivih vlakana poznatih kao pektin. Ova vlakna pomažu u regulisanju rada creva, omekšavaju stolicu i sprečavaju opstipaciju. Studija objavljena u Journal of Research in Medical Sciences navodi da antiinflamatorni efekat jabuka pomaže u smanjenju rizika od razvoja gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD), stanja u kojem se želudačna kiselina vraća u jednjak, uzrokujući gorušicu. Jabuke takođe sadrže antioksidante i vitamine koji doprinose opštem zdravlju creva.

Banane

Banane su još jedno voće koje pomaže varenje, zahvaljujući svom visokom sadržaju vlakana. Prema studiji objavljenoj u Pondicherry Journal of Nursing, banane podstiču rast dobrih bakterija u stomaku, pomažu u smirivanju sluzokože želuca i smanjuju kiselost. Takođe su bogate pektinom, vlaknima koja pomažu u normalizaciji rada creva i smanjenju opstipacije. Dodatno, one su dobar izvor kalijuma koji pozitivno utiče na mišiće, uključujući one koji su uključeni u varenje.

banane-shutterstock-341156408.jpg
Banane smiruju sluzokožu želuca i smanjuju kiselost Foto: Shutterstock

Ananas

Ananas je još jedan od najboljih slatkih plodova za varenje, pre svega zbog enzima bromelaina. Bromelain pomaže u razgradnji proteina u stomaku, olakšava varenje i smanjuje nadutost. Ananas je takođe bogat vlaknima, što podržava redovno pražnjenje creva i opšte zdravlje probavnog sistema. Antiupalna svojstva bromelaina takođe mogu da pomognu u smanjenju simptoma lošeg varenja, posebno nakon težih obroka.

Lubenica

Lubenica je izuzetno bogata vodom, što je čini odličnom izborom za hidrataciju (taman kad je u sezoni) i pomoć u varenju. Pravilna hidratacija je ključna za održavanje meke stolice i sprečavanje opstipacije. Dodatno, vlakna u lubenici utiču na redovno pražnjenje creva i podstiču rast zdravih bakterija u crevima.

Kivi

Kivi je mali, ali jedan od najboljih plodova za varenje. Bogat je i rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima koja pomažu u radu creva i prevenciji opstipacije, pokazuje studija objavljena u European Journal of Nutrition. Pored toga, kivi sadrži enzim aktinidin koji pomaže u bržoj razgradnji proteina, čime doprinosi procesu varenja. Kivi je takođe odličan za osobe sa iritabilnim crevima (IBS) ili drugim problemima sa varenjem.

avokado-shutterstock-785296315.jpg
Zdrave masti u avokadu pomažu u apsorpciji nutrijenata iz drugih namirnica Foto: Shutterstock

Avokado

Avokado je bogat zdravim mastima i vlaknima, što ga čini idealnim za poboljšanje varenja. Visok sadržaj vlakana pomaže u regulaciji rada creva i prevenciji opstipacije, dok zdrave masti u avokadu pomažu u apsorpciji nutrijenata iz drugih namirnica. Ova superhrana je takođe bogata različitim vitaminima i mineralima, uključujući kalijum, koji je vrlo koristan za probavni sistem. Budući da je avokado hrana s niskim sadržajem fruktoze, manje je verovatno da će izazvati nadimanje.

Kajsije

Kajsije nisu samo ukusne, već su i bogate vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima. Prema Clinical Gastroenterology, vlakna usporavaju kretanje hrane kroz probavni sistem i hrane korisne bakterije u crevima, regulišu varenje i podstiču rad creva. Takođe sadrže antioksidante koji štite probavni sistem od oksidativnog stresa. Suve kajsije su posebno korisne za ublažavanje opstipacije zbog većeg sadržaja vlakana.

suvo voce shutterstock_2381574967.jpg
Suve kajsije su posebno korisne za ublažavanje opstipacije Foto: Shuttetstock

Saveti za bolju probavu

Sledi devet saveta koje bi trebalo imati na umu ukoliko želite da više povedete računa o zdravlju creva.

  • Povećajte unos vlakana
    Ostanite hidrirani
    Neka obroci budu manji, ali češći
    Uključite probiotike i fermentisanu hranu
    Pravilno žvačite hranu
    Ograničite unos prerađene i masne hrane
    Umesto toga birajte zdrave masti
    Izbegavajte prejedanje
    Ograničite unos alkohola i ne preterujte s kofeinom

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs