Slušaj vest

Iako su praznici i sezona velikih zimskih slava iza nas, mnogi još osećaju posledice obilnih obroka i slatkih iskušenja. Zima još uvek traje, ali nam i proleće već kuca na vrata, te je pravo vreme da svoje telo osvežimo, pripremimo za dolazak toplijih dana i vratimo ga u ravnotežu. Bez obzira na to da li ste "skrenuli s puta" tokom praznika ili jednostavno želite da se osećate lakše i bolje, nutricionista Dijana Radetić predlaže primer dijetalnog jelovnika za jedan dan koji će vas motivisati da se okrenete ka zdravijim navikama.

- Jutro bi trebalo početi s čašom mlake vode, tačnije sobne temperature, jer je voda jako važana i ona je najbolji detoksikator. Iako naše telo sadrži sadrži 60 odsto vode, problem je u tome što je vrlo malo pijemo, te se sve što unesemo u organizam teže i sporije vari. Treba napomenuti da hladna voda predstavlja vrstu stresa za organizam, s obzirom na našu telesnu temperaturu od 36,5 stepeni – objašanjava nutricionista.

Biljna vlakna i proteini

Pola sata nakon toga trebalo bi da usledi doručak, a idelanu varijantu predstavlja kombinacija složenih ugljenih hidrata, proteina i biljnih vlakana.

shutterstock-1020602218.jpg
Ovsena kašu s jogurtom i voćem Foto: Shuterstock

- Za doručak možete da pripremite kačamak sa parčetom mladog sira i povrćem, kao salatom ili ovsenu kašu sa jogurtom, smenkama i voćem. Biljna vlakna u kombinaciji sa složenim ugljenim hidratima i proteinima pružaju duži osećaj sitosti, što je jako važo da ne bismo gladovali dva sata posle obroka, a ukoliko obavljate teže poslove spremite sendvič od integralnog hleba sa kuvanim jajima i povrćem. U svakom slučaju, gledajte da to bude blaža varijanta, barem dok ste na dijeti, dok za užinu možete pojesti voće – savetuje naša sagovornica.

Čorbica za srećna creva

Za ručak su uvek dobrodošle čorbice sa povrćem i mesom koje imaju blagotvorno dejstvo na praznicima izmučen stomak.

corba shutterstock_1914891043.jpg
Čorba deluje blagotvorno na varenje Foto: Shutterstock

- Creva moramo da ozdravimo od teških jela koja smo uneli tokom prethodnih nedelja, i da ih malo "renoviramo". Čorbica sa mesom i povrćem uz parče integralnog hleba i salatu koja je puna biljnih vlakana deluje blagotvorno na creva, na taj način unosimo nešto laganije, a pritom smo siti. Osim toga, u jogurtu, koji smo popili za doručak, postoje probiotske bakterije koje pospešuju rad creva i rast dobrih bakterija neophodnih za bolju apsorpciju hrane, kao i za jačanje imuniteta - sugeriše nutricionista.

Za večeru parče mesa i salata

Jedna od najboljih večera je parče proteina i salata, napominje naša sagovornica.

riba shutterstock_1737923315.jpg
Parče ribe i bareno povrće Foto: Shutterstock

- To može da bude parče ribe ili mladog sira, a kombinacija proteina i vlakana je laka za varenje. Kako posle 20 časova telo usporava svoj rad, priprema se za san i sporije sagoreva kalorije, oko 19 sati je idealno vreme za večeru. Ukoliko smatrate da vam parče mesa i salata neće biti dovoljni, možete da im pridružite i prače integralnog hleba, to neće napraviti problem -smatra Dijana.

Koliko dijeta treba da taje? 

Obično se kaže da kada se nešto pokvari, treba duplo više dana da se popravi, što znači da ako ste tri nedelje preterivali u hrani, potrebno vam je šest da se oporavite. 

setnja-shutterstock-2356379765.jpg
Ako ste iz dijetu i fizički aktivni, kilogrami će se brže topiti Foto: Shutterstock

- Ipak, ceo proces je individulan, osobama koje u treningu(fizičkoj kondiciji) i koje lako uskaču u uokvirene režime oporavak će verovatno ići brže u odnosu na one koje nisu toliko aktivne. Računajte da vam treba duplo više vremena, a ako desi ranije, tim bolje - poručuje nutricionista.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.