5 vrsta suvog voća i orašastih plodova koji su dobri za zdravlje jetre: Budite samo pažljivi s količinom
Orašasti plodovi nisu samo zdrava užina. Osim što su hranljivi, neki od njih mogu da poboljšaju rad jetre, ali i doprinesu celokupnom zdravlju.
Bademi, urme, suvo grožđe, smokve... pružaju mnoge zdravstvene prednosti, među kojima je i zdravlju jetre. Ovaj organ ima ključnu ulogu u detoksikaciji, metabolizmu i apsorpciji nutrijenata, a pravilna ishrana može da poboljša njegovu funkciju.
Suvo voće i orašasti plodovi bogati su vlaknima, vitaminima i mineralima, pomažu u smanjenju upala i štite jetru od potencijalnih oštećenja. Osim što daju instant energiju, mogu se pohvaliti antioksidativnim osobinama koje doprinose zdravlju organizma u celini. Ako imate postojeće probleme sa jetrom, pre nego što promenite ishranu, posavetujte se sa lekarom.
Suvo grožđe
Suvo grožđe je prijatelj jetre, bogato antioksidantima, posebno resveratrolom, koji štiti ćelije jetre. Resveratrol pomaže u smanjenju upale i potencijalnih oštećenja jetre, kako pokazuje istraživanje objavljeno u Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. Vlakna u grožđicama pomažu varenju, smanjujući opterećenje jetre u procesu eliminacije štetnih materija. Ovaj dvostruki benefit - zaštitna uloga antioksidanata i podrška varenju - čini suvo grožđe korisnim dodatkom ishrani.
Bademi
Bademi su jedan od najboljih plodova za zdravlje jetre zbog svog bogatog sastava - vitamina E, zdravih masti i antioksidanata. Ovi nutrijenti doprinose optimalnoj funkciji jetre. Bademi pomažu u regulaciji metabolizma masti u jetri, kako pokazuje istraživanje objavljeno u Clinical Nutrition ESPEN. Ova regulacija sprečava nakupljanje masti, što je ključni faktor u nastanku bolesti masne jetre. Uključivanje badema u ishranu može da bude korak ka zdravoj jetri.
Orasi
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, poznatim po svojim protivupalnim svojstvima koja su korisna za jetru, kako pokazuje istraživanje u Applied Sciences časopisu. Ove masne kiseline pomažu u smanjenju upala i stvaranju uslova za njeno normalno funkcionisanje. Pored omega-3, orasi sadrže i antioksidante koji štite ćelije jetre. Umeren unos oraha može da doprinese očuvanju zdravlja ovog važnog organa.
Urme
Urme su izuzetno korisne za zdravlje jetre zahvaljujući vlaknima koja pomažu u varenju i eliminaciji toksina, jer ova "poboljšana" eliminacija otpada smanjuje pritisak na nju. Urme takođe sadrže minerale poput kalijuma, koji su neophodni za njeno pravilno funkcionisanje. Kalijum je od esencijalnog značaja za brojne procese u jetri, ali i za celokupno zdravlje organizma.
Smokve
Smokve su bogate vlaknima i antioksidantima, te pružaju brojne prednosti za zdravlje jetre, a ovi sastojci zajedno štite jetru od potencijalnih oštećenja. Vlakna u smokvama pomažu u pravilnom varenju, smanjujući opterećenje jetre. Smokve takođe sadrže enzime koji pomažu razgradnji toksina, što doprinosi prirodnoj detoksikaciji ovog organa.
Napomena: Suvo voće i orašasti plodovi bogati su hranljivim sastojcima, ali zbog svog sadržaja prirodnih šećera, preporučuje se umeren unos (jedna šaka na dan), kako biste izbegli neželjeni uticaj na nivo šećera u krvi. Pre nego što promenite način ishrane, obavezno se posavetujte s lekarom ili nutricionistom, naročito ako imate dijabetes ili drugih hroničnih zdravstvenih problema.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs
Pročitajte i nešto više o pet ključnih organa zaduženih za detoksikaciju - doktor otkriva kako da im pomognemo da bolje rade.
Ultrazvučni talasi biće ključni u lečenju zavisnosti: Utiču na deo mozga koji je odgovoran za nagrađivanje i motivaciju