Povećajte nivo kalcijuma uz 3 ukusna smutija: Jačaju kosti na prirodan način
Kalcijum je ključan za zdravlje kostiju, mišića i nervnog sistema. Osim što bi trebalo da unosimo dovoljno ovog minerala, važno je i da ga organizam dobro apsorbuje. U tom tom procesu važnu ulogu igraju magnezijum i vitamin D.
Dobro izbalansiran smuti bogat kalcijumom jednostavan je i ukusan način da zadovoljite dnevne potrebe za ovim mineralom. Ipak, iako ovi recepti mogu da doprinesu unosu kalcijuma, oni nisu zamena za uravnoteženu ishranu ili suplemente koje vam je prepisao lekar. Takođe, ako imate neko postojeće zdravstveno stanje, obavezno se posavetujte sa lekarom ili nutricionistom pre nego što ih uključite u svoju ishranu.
Smuti od badema i smokvi
Bademi i smokve su odlični izvori kalcijuma, a smuti je ukusan, kremast i ne sadrži mlečne proizvode, što ga čini pogodnim za dane posta.
Potrebno vam je
Priprema
Izblendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Poslužite rashlađeno.
Smuti od spanaća i banane
Spanać je bogat kalcijumom, a banana dodaje prirodnu slatkoću i dobru teksturu. Ovo je klasična kombinacija koja je i zdrava i osvežavajuća.
Potrebno vam je
Priprema
Sve sastojke izblendajte do kremaste teksture. Pijte odmah.
Smuti od ovsenih pahuljica i oraha
Ovas i orasi ne samo da doprinose unosu kalcijuma, već i sadrže vlakna i zdrave masti, što pomaže dužem osećaju sitosti. Smuti se lako se pravi i odličan je izbor za doručak.
Potrebno vam je
- 2 kašike ovsenih pahuljica (potopljenih 10 minuta)
- kašika oraha
- čaša bademovog mleka
- kašičica meda
Priprema
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smesu.
Saveti za maksimalnu apsorpciju kalcijuma
- Kombinujte kalcijum sa vitaminom D (sunčeva svetlost, jaja, riba).
- Izbegavajte previše kofeina i soli, jer mogu da smanje apsorpciju kalcijuma.
- Održavajte balans između kalcijuma i magnezijuma (koji se nalazi u orašastim plodovima, semenkama i tamnozelenom lisnatom povrću).
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs
Da li je krv u stolici razlog za paniku? Stručnjaci s Harvarda izdvajaju 7 najčešćih uzroka