Da li je voće preporučljivo za osobe sa dijabetesom? Nutricionista otkriva najbolje i najlošije opcije za kontrolu šećera u krvi
Voće može biti dobar način da zadovoljite glad i dnevne nutritivne potrebe, ali većina voćki sadrži šećer. Osobe sa dijabetesom mogu jesti voće, ali moraju biti pažljive u načinu na koji ga konzumiraju i moraju obratiti pažnju na glikemijski indeks.
Američka asocijacija za dijabetes ističe da je bilo koje voće dozvoljeno za osobe sa dijabetesom, pod uslovom da ta osoba nije alergična na određenu vrstu voća.
Studije, poput one iz 2017. godine, pokazale su da je veći unos voća značajno povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom izbora najboljih opcija. Sveže voće, smrznuto voće bez dodanog šećera, kao i konzervisano voće, mogu biti dobre opcije. Važno je pročitati nutricionističku etiketu i odabrati one opcije koje sadrže najmanje dodatnog šećera. Voće sadrži ugljene hidrate, pa ga treba uračunati u plan ishrane.
Zdravi ugljeni hidrati koji se nalaze u voću potrebni su nam jer hrane mozak i crvena krvna zrnca. Iako voće sadrži prirodne šećere, visok sadržaj vlakana pomaže u balansiranju tih šećera.
- Vlakna usporavaju varenje. To nam pomaže da se duže osećamo siti i sprečava nagle skokove nivoa šećera u krvi - kaže Kejt Paton, dijetetetičarka.
Pored toga, voće je puno vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca.
Najbolje voće za dijabetes
Prilikom odabira najboiljih opcija voća za osobe sa dijabetesom, važno je obratiti pažnju na glikemijskki indeks voća. To je način da se izmeri kako će 50g ugljenih hidrata određene namirnice izazvati porast nivoa šećera u krvi, a indeks rangira namirnice od 0 od 100.
Glikemijski indeks se zasniva na skali od 0 (nula) do 100. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom ima broj manji od 50. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom (GI) verovatno će manje povisiti nivo šećera u krvi nakon obroka. Većina voća ima nizak glikemijski indeks.
Voće sa niskim glikemijskim indeksom, koje neće izazvati velike promene u nivou šećera u krvi, uključuje:
Generalno gledano, najbolje voće za osobe sa dijabetesom, ali i za sve ostale je sveže voće jer je bogato vlaknima i drugim hranljivim materijama.
- Jedite voće i povrće u različitim bojama jer sadrže različite vitamine, minerale i antioksidante. Da biste dobili sve te dobre stvari, jedite voće od crvenih jagoda do tamno ljubičastih kupina i svih boja između - kaže Paton.
Voće koje treba izbegavati kod dijabetesa
Ne postoji voće koje se smatra lošim, ali neke vrste imaju visok glikemijski indeks, što znači da mogu izazvati brzi porast nivoa šećera u krvi i imaju indeks veći od 70.
Iako ne morate potpuno izbegavati ovo voće sa visokim glikemijskim indeksom, trebalo bi da ga ograničite ili konzumirate umerenim količinama:
- banane
- mango
- ananas
- suvo grožđe
- lubenica
Takođe, važno je znati da prerađeno voće poput konzerviranog voća nije idealno za osobe sa dijabetesom, jer sadrži manje vlakana i može imati dodatni šećer, što može brzo povisiti nivo šećera u krvi.
Izaberite konzervirano voće pakovano u soku umesto u sirupu ili prirodne kisele jabuke bez dodatog šećera.
- Suvo voće može takođe biti zdravo, ali obratite pažnju na veličinu porcija i birajte opcije bez dodatog šećera. Na primer, dve kašičice suvog grožđa sadrže isto toliko ugljenih hidrata kao i mala jabuka. Takođe, voćni sokovi sadrže mnogo koncentrovanog šećera, a nemaju vlakna, pa mogu brzo povisiti nivo šećera u krvi - upozorava Paton.
Ako zaista želite sok, ograničite svoju porciju na pola šolje.
Prednosti unosa voća kod osoba sa dijabetesom
Unos dovoljno vlakana ima važnu ulogu u konstoli dijabetesa. Ishrana bogata rastvorljivim vlaknima može usporiti apsorpciju šećera i kontrolisati nivo šećera u krvi. Mnoge vrste voća su bogate vlaknima, naročito kada ga jedete sa korom ili pulpom. Visok sadržaj vlakana i vode u mnogim vrstama voća čini ih zasitnim.
Ishrana koja uključuje dovoljno voća i povrća može smanjiti rizik od gojaznosti, srčanog udara i moždanog udara. Gojaznost je povezana sa dijabetesom tipa 2.
Pošto je voće bogato vlaknima i hranljivim materijama, ono je dobar izbor kada planirate obrok. Međutim, razmislite o ograničavanju količine 100 odsto voćnog soka u jelovniku, jer je siromašan vlaknima. Preporučena veličina porcije za 100 odsto voćni sok je mala, oko jedne trećine do polovine šolje (80-120 ml).
Koliko voća je dozvoljeno pojesti?
Preporuke za ishranu sugerišu da bi trebalo da konzumirate pet porcija voća i povrća svaki dan. To važi bez obzira da li imate dijabetes ili ne.
Pošto voće sadrži više kalorija i šećera nego povrće, trudite se da postignete balans. Paton preporučuje da podelite svojih pet porcija na tri porcije povrća i dve porcije voća.
Takođe, pokušajte da rasporedite voće tokom dana.
- Generalno, jedna porcija je mali do srednje veliki komad celog voća (približno veličine teniske loptice), ili 3/4 do 1 šolja voća poput lubenice ili bobičastog voća - pojašnjava ona.
Izvori: health.clevelandclinic.org/medicalnewstoday.com/Zdravlje.Kurir.rs
10 saveta za dobru ishranu kod dijabetesa: Sledite ove korake, a vaš organizam vam biti zahvalan
LDL holesterol, tihi ubica koji može da bude pod kontrolom: Evo kada je vreme za testiranje