Slušaj vest

Napad gihta obično izaziva iznenadni, jak bol u jednom ili više zglobova, obično noću. Bol se pojačava, zglob otiče, a koža iznad zgloba postaje preosetljiva, crvena ili ljubičasta, napeta, sjajna i topla. Dodirivanje kože iznad zgloba može biti veoma bolno. Tokom akutnog napada gihta mogu se pojaviti i groznica, osećaj jeze, slabost i ubrzan rad srca.

Kristali mokraćne kiseline mogu se pojaviti kao kvržice ispod kože oko zglobova i na ivicama ušiju. Ako počnu da se formiraju u bubrezima, mogu dovesti do kamena u bubregu.

Mokraćna kiselina je normalan nusprodukt razgradnje purina (vrsta proteina) i drugih supstanci u telu, a uklanja se iz tela preko bubrega i urina. Međutim, kada se u organizmu proizvodi previše mokraćne kiseline ili kada je njeno eliminisanje preko bubrega otežano, može doći do stanja povećane mokraćne kiseline u telu ili hiperurikemije.

Postoji mnogo stvari koje mogu izazvati napad gihta, od lekova do dehidracije.

giht shutterstock_2082217522.jpg
Foto: Shutterstock

Šta najčešće uzrokuje napade gihta?

Napadi gihta mogu biti izazvani pijenjem velikih količina alkohola ili uzimanje velikih količina hrane bogate proteinima, zatim manjim povredama, operacijom, stresom ili oslabljenim stanjem tela usled bolesti.

  • Određeno meso i morska hrana

Hrana sa visokim sadržajem purina može povećati nivo mokraćne kiseline u krvi, što može dovesti do povećanog rizika od napada gihta. Namirnice koje sadrže visoke nivoe purina su:

  • crveno meso
  • jetra
  • neke vrste morskih plodova
  • inćuni
  • sardine
  • dagnje
  • tuna

Grašak, pasulj, sočivo, špargle, spanać i pečurke su bogati purinima, ali izgleda da ne prave probleme.

hrana bogata purinima shutterstock_1659985417.jpg
Hrana sa visokim sadržajem purina može povećati nivo mokraćne kiseline u krvi, što može dovesti do povećanog rizika od napada gihta Foto: Shutterstock

  • Alkohol

Vino, pivo i slična pića mogu povećati nivo mokraćne kiseline u krvi. Što više alkohola unosite, veća je šansa za napad gihta. Alkohol je komponenta koju se preporučuje da se potpuno eliminiše, jer osim što stimuliše izlučivanje vode iz organizma, zbog čega se mokraćna kiselina koncentriše u preostaloj telesnoj tečnosti, alkohol smanjuje i izlučivanje mokraćne kiseline urinom.

  • Hrana bogata fruktozom

Fruktoza je vrsta šećera koja je povezana sa povećanim nivoom mokraćne kiseline u krvi, što znači da će izazvati akutni napad gihta. Treba ih izbegavati kako se ne bi suočili sa jakim bolom.

Visok indeks telesne mase

Gojaznost je takođe povezana sa napadima gihta, upravo zbog većeg nivoa mokraćne kiseline kod takvih osoba. Gubitak težine uz pravilnu ishranu i vežbanje mogao bi da ublaži problem.

ispijanje-vode-shutterstock-511513108.jpg
Dehidracija i promene temperature mogu biti okidači gihta Foto: Shutterstock

Iznenađujući pokretači gihta

Pored hrane i načina života, postoje i druge stvari koje mogu biti okidači. Tu je takođe i stres, iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdio njegov uticaj, ali stručnjaci smatraju da je i on odgovoran.

Dehidracija i promene temperature mogu biti okidači, prvi će povećati nivo mokraćne kiseline, a promene temperature vazduha takođe mogu imati uticaj, bilo da se radi o povećanju vlažnosti, dolasku hladnog vremena ili vrućini.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Kurir.Zdravlje.rs

Nutricionista otkriva 3 idealna recepta za osobe koje imaju giht