Slušaj vest

- Špargle su dobar izbor za bolju plodnost. Bogate antioksidansima, E i C vitaminom, selenom. Odličan su izvor folata, B vitamina, sadrže magnezijum, kalijum, gvožđe, mangan. Prepune su vlakana, održavaju nivo šećera u krvi, povoljno deluju na insulin. One su i prebiotik, što znači da sadrže prebiotska vlakna koja podstiču rast dobrih bakterija u crevima. Špargle možete dodati kao prilog mesu, ribi, jajima - kaže Marija Stajić, nutricionista. 

Asparagin, blagodet za srce i bubrege

Sadrži i asparagin, sastojak koji povoljno utiče na rad srca i bubrega, a predstavlja i savršen diuretik. Blagotvorno je sredstvo protiv zatvora, a preporučuje se i anemičnim i malaksalim osobama, osobama sa dijabetesom, rekonvalescentima…

Oni koji pate od gojaznosti i zadržavanja tečnosti najviše bi trebalo da konzumiraju špargle zbog njihovog izraženog diuretičkog dejstva.

spargle.jpg
Još jedna korist od špargli je što pomažu izbacivanje toksina iz organizma jer pospešuju rad bubrega Foto: Profimedia

Počela je sezona šparoge, bjeluša, mekostruka, kalenaca, vilinih metli. Sve su to nazivi za istu biljku, a definitivno najpoznatiji je špargla (Asparagus officinalis)

Obožavao je i Nikola Tesla

Veliki naučnik Nikola Tesla posvećivao je veliku pažnju svome zdravlju, pa je ostao zabeležen meni koji je kreiran posebno za Teslu 1899. godine, u hotelu “Auditorijum”, prilikom važnog skupa, a među njima su bile i špargle: sveže školjke sa čipsom od gambora i penom od limuna, bistra supa od patke poslužena sa želeom od odležalog šerija, špargle u holandez sosu sa snegom od parmezana i šerbet, piše Dragomir Ivanović u svojoj knjizi “Špargla -Asparagus, hrana, lek, afrodizijak”.

nikola-teksa.jpg
Nikola Tesla je redovno jeo u holandez sosu sa snegom od parmezana Foto: Unknown photographer / Bridgeman Images / Profimedia

Postoje različite sorte špargle: bele, zelene i ljubičaste. Još uvek nije jasno definisano koja sorta špargli je najzdravija, ali mnogi tvrde da tron pripada - zelenoj. Ono što je sigurno jeste da količine različitih minerala i vitamina sadržanih u špargli zavise pre svega od toga da li je špargla bila izložena svetlosti pre same berbe.

Prvi zapisani recept za pripremu špargli našao se u najstarijem preživelom kuvaru na svetu, koji datira iz trećeg veka. Asparagus je bio popularan toliko da je Kralj Sunce, Luj XIV, imao posebne plastenike za njegov uzgoj. Vrednost špargle ogledala se u nazivima koje su mu davali – zvali su ga „belo i zeleno zlato” i „kraljevsko povrće”.

Ko ne bi trebalo da jede šparglu? 

Sigurno ćete primetiti neobičan miris urina nakon jedenja špargle – ali to je potpuno normalna pojava. Naime, ovaj neobičan miris potiče od raznih supstanci koje sadrže sumpor. Špargla sadrži purine, koji u vašem organizmu stvaraju mokraćnu kiselinu koja može da se akumulira. Stoga konzumiranje ovog povrća nije pogodno za osobe koje pate od komplikacija povezanih sa mokraćnom kiselinom, poput gihta ili kamena u bubregu.

Šparglu je obožavao i Nikola Tesla: Prava je vitaminska „bomba“, diuretik i afrodizijak