Kremasta ovsena kaša sa čija semenkama i jagodama: Evo zašto je ovo najbolji doručak za poneti
U svetu brzog tempa i stalne žurbe, pronaći doručak koji je i zdrav i ukusan može delovati kao izazov. Ali ova ovsena kaša je upravo to – brza, jednostavna, hranljiva i preukusna. Obogaćena čija semenkama, medom i svežim jagodama, ova kremasta poslastica će vas osvojiti već nakon prvog zalogaja.
Ne samo da je vizuelno neodoljiva, već je i prirodan izvor omega-3 masnih kiselina, a zahvaljujući čija semenkama i ovsenim pahuljicama – pruža dugotrajan osećaj sitosti. Ovsena kaša se preporučuje za poboljšanje probave, za normalizaciju holesterola, kao i kod osoba koje žele da regulišu visok pritisak i preteranu telesnu težinu.
Potrebno je
* 3 kašike ovsene kaše
* 1 kašika čija semenki
* ½ kašike domaćeg meda
* 3 kašike grčkog jogurta
* sveže jagode i još malo meda za dekoraciju
Priprema
U posudi sjedinite ovsenu kašu, čija semenke, med i grčki jogurt.
Na vrh dodajte sveže iseckane jagode i po želji još malo meda.
Kašu možete konzumirati odmah, ali je najbolja kada prenoći u frižideru – tada dobija gustu, kremastu teksturu koja podseća na desert.
Ovsene pahuljice su bogate kalcijumom, magnezijumom, cinkom, manganom, selenom. Takođe, sadrže i vitamine A, B, E. Sadrži i beta-glukane, koji smanjuju nivo holesterola u krvi, a pozitivna je i za probavu i mršavljenje jer je puna vlakana.
Zašto je ova kaša odličan izbor?
* Brzo se priprema
* Puna je vlakana, proteina i zdravih masti
* Podržava varenje i ravnotežu šećera u krvi
* Idealna za doručak kod kuće ili kao obrok "za poneti"
Ovsenu kašu bi trebalo jesti dva do tri puta nedeljno
Ne zaboravite da hrana ne mora biti komplikovana da bi bila hranljiva i ukusna. Ova ovsena kaša je dokaz da jednostavnost i zdravlje mogu ići ruku pod ruku. Ali kod konzumiranja ovsene kaše postoji jedna značajna - "caka".
Ovsena kaša, naime, sadrži i fitinsku kiselinu, koja je u stanju da ukloni neke korisne supstance iz tela. Mnogi prave grešku tako što svakog dana jedu ovsenu kašu za doručak, pa možda čak i za večeru. Ruska nutricionistkinja Elena Solomatina naglašava da bi ovu kašu trebalo jesti za doručak dva do tri puta nedeljno, ali ne češće.
Znate li šta je tihi srčani udar? Mislite da je grip ili gorušica, a srčani mišić već trpi ozbiljna oštećenja