Slušaj vest

Za ljubitelje putera ovo možda i nije sjajna vest - dugotrajna rasprava o tome koliko je puter zdrav ili štetan dobila je ozbiljan doprinos zahvaljujući nedavnoj studiji sa Harvarda objavljenoj u časopisu JAMA Internal Medicine. Na osnovu decenija prikupljenih podataka iz dugoročnih studija, istraživači su ispitivali kako puter i biljna ulja utiču na smrtnost.

Jedan od osnovnih zaključaka? Veći unos putera povećava rizik od smrti, dok veća konzumacija biljnih uljataj rizik smanjuje, kaže Ju Žang, glavni autor studije. I što je najvažnije, zamena putera određenim biljnim uljima može da pomogne ljudima da žive duže.

Šta je studija pokazala u poređenju putera i biljnih ulja?

Istraživači su učesnike podelili u četiri grupe, na osnovu toga koliko su putera i biljnih ulja jeli, prema anketama o ishrani. Upoređivali su smrtnost među onima koji su koristili najviše putera ili biljnih ulja sa onima koji su ih koristili najmanje, kroz period od čak 33 godine.

Biljna ulja su pobedila. Među onima koji su jeli najviše putera, rizik od smrti bio je veći za 15 odsto u odnosu na one koji su jeli najmanje putera. S druge strane, oni koji su unosili najviše biljnih ulja imali su 16 odsto manji rizik od smrti u poređenju sa onima koji su ih najmanje koristili.

Rafinisano ili hladno ceđeno?

U studiji nije precizirano da li su korišćena hladno ceđena ili rafinisana biljna ulja. Poznato je da su ova prva znatno zdravija zbog očuvanih hranljivih sastojaka i antioksidanata, ali, s druge strane, nisu pogodna za prženje, već se isključivo dodaju u salatu i termički obrađena jela.

Veća količina putera takođe je povećavala rizik od smrtnosti od raka, dok su biljna ulja smanjivala rizik od smrti i od raka i od srčanih bolesti, kao što su moždani udar ili infarkt.

maslinovo-ulje.jpg
Korisnim su se pokazali maslinovo, sojino i ulje repice Foto: Shutterstock

Iako je studija pratila pet vrsta biljnih ulja, samo soja, ulje kanole (uljane repice) i maslinovo ulje pokazali su povezane koristi. Zamena male količine putera u dnevnoj ishrani - oko 10 grama, što je malo manje od kašičice - sa istom količinom ovih biljnih ulja povezana je sa manjim ukupnim brojem smrti i smrtnosti od raka.

Kako zamena putera biljnim uljima može da poboljša zdravlje?

Puter skoro da nema esencijalne masne kiseline, a sadrži i određenu količinu trans masti - najgore vrste masti za srce i krvne sudove, ističe dr Volter Vilet, profesor epidemiologije i ishrane na Harvardskoj školi javnog zdravlja.

Nasuprot tome, biljna ulja iz studije bogata su antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama i nezasićenim mastima, za koje je dokazano da pomažu u snižavanju lošeg holesterola i triglicerida, kao i u smanjenju otpornosti na insulin.

puter shutterstock_2477343311.jpg
Puter skoro da nema esencijalne masne kiseline, a sadrži i određenu količinu trans masti Foto: Shutterstock

Posebno kada se koriste umesto zasićenih masti poput putera, biljna ulja mogu da pomognu i u smanjenju hronične upale u organizmu. Ove preporuke slažu se sa savetima Američkog udruženja za srce i aktuelnim dijetetskim smernicama za zdravu ishranu, koje smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

A šta za one koji obožavaju puter?

Povremeno malo putera zbog samog ukusa nije problem, kaže dr Vilet. Ali za bolje zdravlje, kad god je moguće, koristite tečna biljna ulja umesto putera, bilo za kuvanje ili salate. On savetuje da probate različita biljna ulja, kao što su različite vrste maslinovog, ulje slačice ili susamovo ulje, da biste otkrili koja vam najviše prijaju za razne namene. Ponekad, i kombinacija putera i ulja - ili samo malo putera - može da zadovolji nepca.

Izvor: Health.harvard.edu/Zdravlje.kurir.rs

Maslinovo ulje usporava staračku demenciju: Evo koliko grama vam treba dnevno