Često je nepravedno potcenjujemo: Blitva je prava nutritivna bomba, a pun tanjiir ima samo 35 kalorija
Blitva je poreklom sa Mediterana i nije samo ukusna, već je i prava riznica vitamina, minerala i moćnih biljnih jedinjenja koja mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.
Blitva je lisnato zeleno povrće koje pripada istoj botaničkoj porodici kao cvekla i spanać. Poriče sa Mediterana, a ime je dobila po švajcarskom botaničaru koji ju je prvi opisao. Cenjena je širom sveta zbog svoje izdržljivosti, sposobnosti da raste u siromašnim zemljištima i niskih potreba za vodom i svetlošću.
Postoji mnogo sorti blitve, a neke od njih, poput sorti „Bright Lights“ ili „Ruby“, imaju šarene, višebojne stabljike i žile koje čine ovo povrće vizuelno privlačnim. Ima ukus sličan spanaću, ali sa izraženijom aromom, blago gorkastog ukusa kada je sirova, ali postaje blaži i blago sladak kada se skuva, što je čini izuzetno svestranom namirnicom u kuhinji.
Nutritivni profil
Ono što blitvu čini pravom zvezdom je njen neverovatan nutritivni profil.
Jedna šolja kuvane blitve (oko 175 grama) sadrži:
- samo 35 kalorija
- istovremeno obezbeđuje čak 477 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina K
- 60 odsto vitamina A
- 35 odsto vitamina C
- odličan je izvor magnezijuma, koji pokriva 36% dnevnih potreba
- kao i bakra, mangana, gvožđa, vitamina E i kalijuma.
Takođe sadrži značajnu količinu vlakana, oko 4 grama po šolji, što je neophodno za zdrav sistem za varenje. Zbog izuzetno niske kalorijske vrednosti i visoke gustine hranljivih materija, blitva je idealan izbor za svakoga ko želi da održi zdravu telesnu težinu, a da se ne odrekne hrane bogate hranljivim materijama.
Minerali iz blitve pomažu u opuštanju krvnih sudova i podstiču izlučivanje viška natrijuma iz organizma, čime se smanjuje opterećenje na srce.
Blitva je izuzetno korisna za zdravlje srca i krvnih sudova. Bogata je kalijumom i magnezijumom, mineralima koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog krvnog pritiska. Ovi minerali pomažu u opuštanju krvnih sudova i podstiču izlučivanje viška natrijuma iz organizma, smanjujući opterećenje na srce.
Pored toga, vlakna u blitvi mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola smanjenjem njegove proizvodnje u jetri i podsticanjem izlučivanja viška holesterola pre nego što se apsorbuje u krvotok. Blitva, kao i cvekla, takođe sadrži visok nivo nitrata, koji se u telu pretvaraju u azot-oksid.
Ovo jedinjenje ima brojne vaskularne koristi, uključujući snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje zgrušavanja krvi i poboljšanje endotelne funkcije. Velike studije, poput one koja je obuhvatila više od 173.000 ljudi, pokazale su da svaka dnevna porcija lisnatog zelenog povrća smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 11%.
Pored toga što je dobra za vaše srce, blitva je moćan saveznik u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečavanju dijabetesa tipa 2. Njena vlakna usporavaju varenje i apsorpciju šećera u krvotok, sprečavajući nagle skokove glukoze i pomažući u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Vlakna takođe pomažu u smanjenju insulinske rezistencije, stanja u kojem ćelije prestaju da reaguju na insulin, što je povezano sa većim rizikom od dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja.
Blitva je takođe bogata antioksidansima poput alfa-lipoinske kiseline (ALA), za koju je pokazano da smanjuje insulinsku rezistenciju i ublažava komplikacije povezane sa dijabetesom, poput oštećenja nerava. Pregled 23 studije zaključio je da ljudi sa najvećim unosom zelenog lisnatog povrća imaju 13 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji su jeli najmanje.
Moćan saveznik za kosti i imunitet
Jedna od najznačajnijih karakteristika blitve je njen izvanredan sadržaj vitamina K, hranljive materije neophodnog za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi. Samo jedna šolja kuvane blitve obezbeđuje skoro pet puta veću preporučenu dnevnu dozu ovog vitamina. Vitamin K je neophodan za aktivaciju osteokalcina, proteina odgovornog za ugradnju kalcijuma u kosti, čime se održava njihova gustina i čvrstoća.
Nizak unos vitamina K povezan je sa povećanim rizikom od osteoporoze i preloma, dok ishrana bogata ovim vitaminom, poput one koju obezbeđuje redovna konzumacija blitve, doprinosi jačim kostima i smanjenom riziku od ovih stanja. Pored vitamina K, blitva sadrži i kalcijum i magnezijum, koji dodatno doprinose opštem zdravlju skeletnog sistema.
Od varenja do prevencije raka
Blitva je bogata antioksidansima koji štite telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, a samim tim i od razvoja hroničnih bolesti. Među njima su polifenoli, vitamini C i E, i karotenoidi poput beta-karotena, luteina i zeaksantina. Takođe sadrži flavonoide poput kempferola i viteksina. Kempferol je moćno antiinflamatorno jedinjenje koje može imati i antikancerogena svojstva; studije su pokazale da napada ćelije raka pankreasa, podstičući njihovu smrt.
Beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A, povezan je sa smanjenim rizikom od raka pluća. Blitva takođe sadrži hlorofil, koji može pomoći u blokiranju kancerogenih efekata heterocikličnih amina koji nastaju kada se meso kuva na visokim temperaturama. Vlakna u blitvi ne samo da pomažu u varenju i sprečavaju zatvor, već i podstiču osećaj sitosti, što može sprečiti prejedanje i pomoći u održavanju zdrave težine.
Kako se priprema i na šta treba obratiti pažnju?
Blitva je izuzetno zahvalna jer se može spremati na mnogo različitih načina. Možete je dinstati sa belim lukom i maslinovim uljem kao ukusan prilog, dodati je u supe i čorbe, koristiti je u salatama (posebno mlade listove), izblendirati je u smutije za dodatnu dozu hranljivih materija ili je peći u rerni sa malo maslinovog ulja i soli da bi posztala hrskava. Odlično se slaže sa testeninom, prženim jajima ili kao fil za piletinu i slane pite. Možete kuvati listove i stabljike, ali stabljikama je obično potrebno malo duže vreme kuvanja jer su žilavije.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
3 zdrava i ukusna recepta od kraljice zeliniša: Blitva nam čuva vid i vitku liniju
Zdrav brauni sa nadevom od borovnica: Bez brašna i bez pečenja, sprema se za 10 minuta