Slušaj vest

Blitva je lisnato zeleno povrće koje pripada istoj botaničkoj porodici kao cvekla i spanać. Poriče sa Mediterana, a ime je dobila po švajcarskom botaničaru koji ju je prvi opisao. Cenjena je širom sveta zbog svoje izdržljivosti, sposobnosti da raste u siromašnim zemljištima i niskih potreba za vodom i svetlošću.

Postoji mnogo sorti blitve, a neke od njih, poput sorti „Bright Lights“ ili „Ruby“, imaju šarene, višebojne stabljike i žile koje čine ovo povrće vizuelno privlačnim. Ima ukus sličan spanaću, ali sa izraženijom aromom, blago gorkastog ukusa kada je sirova, ali postaje blaži i blago sladak kada se skuva, što je čini izuzetno svestranom namirnicom u kuhinji.

Nutritivni profil

Ono što blitvu čini pravom zvezdom je njen neverovatan nutritivni profil.

Jedna šolja kuvane blitve (oko 175 grama) sadrži: 

  • samo 35 kalorija
  • istovremeno obezbeđuje čak 477 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina K
  • 60 odsto vitamina A
  • 35 odsto vitamina C
  • odličan je izvor magnezijuma, koji pokriva 36% dnevnih potreba
  • kao i bakra, mangana, gvožđa, vitamina E i kalijuma.

Takođe sadrži značajnu količinu vlakana, oko 4 grama po šolji, što je neophodno za zdrav sistem za varenje. Zbog izuzetno niske kalorijske vrednosti i visoke gustine hranljivih materija, blitva je idealan izbor za svakoga ko želi da održi zdravu telesnu težinu, a da se ne odrekne hrane bogate hranljivim materijama.

Minerali iz blitve pomažu u opuštanju krvnih sudova i podstiču izlučivanje viška natrijuma iz organizma, čime se smanjuje opterećenje na srce.

blitva-shutterstock-697911460.jpg
Vakna u blitvi mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola smanjenjem njegove proizvodnje u jetri Foto: Shutterstock

Blitva je izuzetno korisna za zdravlje srca i krvnih sudova. Bogata je kalijumom i magnezijumom, mineralima koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog krvnog pritiska. Ovi minerali pomažu u opuštanju krvnih sudova i podstiču izlučivanje viška natrijuma iz organizma, smanjujući opterećenje na srce.

Pored toga, vlakna u blitvi mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola smanjenjem njegove proizvodnje u jetri i podsticanjem izlučivanja viška holesterola pre nego što se apsorbuje u krvotok. Blitva, kao i cvekla, takođe sadrži visok nivo nitrata, koji se u telu pretvaraju u azot-oksid.

Ovo jedinjenje ima brojne vaskularne koristi, uključujući snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje zgrušavanja krvi i poboljšanje endotelne funkcije. Velike studije, poput one koja je obuhvatila više od 173.000 ljudi, pokazale su da svaka dnevna porcija lisnatog zelenog povrća smanjuje rizik od srčanih oboljenja za 11%.

Pored toga što je dobra za vaše srce, blitva je moćan saveznik u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečavanju dijabetesa tipa 2. Njena vlakna usporavaju varenje i apsorpciju šećera u krvotok, sprečavajući nagle skokove glukoze i pomažući u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Vlakna takođe pomažu u smanjenju insulinske rezistencije, stanja u kojem ćelije prestaju da reaguju na insulin, što je povezano sa većim rizikom od dijabetesa, gojaznosti i srčanih oboljenja.

Blitva je takođe bogata antioksidansima poput alfa-lipoinske kiseline (ALA), za koju je pokazano da smanjuje insulinsku rezistenciju i ublažava komplikacije povezane sa dijabetesom, poput oštećenja nerava. Pregled 23 studije zaključio je da ljudi sa najvećim unosom zelenog lisnatog povrća imaju 13 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji su jeli najmanje.

barena-blitva-shutterstock-236649808.jpg
Blitva je moćan saveznik u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečavanju dijabetesa tipa 2 Foto: Shutterstock

Moćan saveznik za kosti i imunitet

Jedna od najznačajnijih karakteristika blitve je njen izvanredan sadržaj vitamina K, hranljive materije neophodnog za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi. Samo jedna šolja kuvane blitve obezbeđuje skoro pet puta veću preporučenu dnevnu dozu ovog vitamina. Vitamin K je neophodan za aktivaciju osteokalcina, proteina odgovornog za ugradnju kalcijuma u ​​kosti, čime se održava njihova gustina i čvrstoća.

Nizak unos vitamina K povezan je sa povećanim rizikom od osteoporoze i preloma, dok ishrana bogata ovim vitaminom, poput one koju obezbeđuje redovna konzumacija blitve, doprinosi jačim kostima i smanjenom riziku od ovih stanja. Pored vitamina K, blitva sadrži i kalcijum i magnezijum, koji dodatno doprinose opštem zdravlju skeletnog sistema.

Od varenja do prevencije raka

Blitva je bogata antioksidansima koji štite telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, a samim tim i od razvoja hroničnih bolesti. Među njima su polifenoli, vitamini C i E, i karotenoidi poput beta-karotena, luteina i zeaksantina. Takođe sadrži flavonoide poput kempferola i viteksina. Kempferol je moćno antiinflamatorno jedinjenje koje može imati i antikancerogena svojstva; studije su pokazale da napada ćelije raka pankreasa, podstičući njihovu smrt.

Beta-karoten, koji telo pretvara u vitamin A, povezan je sa smanjenim rizikom od raka pluća. Blitva takođe sadrži hlorofil, koji može pomoći u blokiranju kancerogenih efekata heterocikličnih amina koji nastaju kada se meso kuva na visokim temperaturama. Vlakna u blitvi ne samo da pomažu u varenju i sprečavaju zatvor, već i podstiču osećaj sitosti, što može sprečiti prejedanje i pomoći u održavanju zdrave težine.

salata-sa-blitvom-i-krompirom-shutterstock-2175116549.jpg
Možete je dinstati sa belim lukom i maslinovim uljem kao ukusan prilog ili je koristiti u salatama Foto: Shutterstock

Kako se priprema i na šta treba obratiti pažnju?

Blitva je izuzetno zahvalna jer se može spremati na mnogo različitih načina. Možete je dinstati sa belim lukom i maslinovim uljem kao ukusan prilog, dodati je u supe i čorbe, koristiti je u salatama (posebno mlade listove), izblendirati je u smutije za dodatnu dozu hranljivih materija ili je peći u rerni sa malo maslinovog ulja i soli da bi posztala hrskava. Odlično se slaže sa testeninom, prženim jajima ili kao fil za piletinu i slane pite. Možete kuvati listove i stabljike, ali stabljikama je obično potrebno malo duže vreme kuvanja jer su žilavije.

Ko bi trebalo da bude oprezan?

Iako je izuzetno zdrava, postoje situacije kada je potreban oprez. Zbog visokog sadržaja vitamina K, ljudi koji uzimaju lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse) poput varfarina trebalo bi da održavaju konstantan unos blitve kako bi izbegli interakcije sa lekovima.

Takođe, kao i drugo lisnato povrće, blitva sadrži oksalate, koji mogu doprineti stvaranju kamena u bubregu kod osetljivih osoba. Rizik se može smanjiti adekvatnom hidratacijom i dovoljnim unosom kalcijuma. Alergije na blitvu su retke, ali moguće.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

3 zdrava i ukusna recepta od kraljice zeliniša: Blitva nam čuva vid i vitku liniju