Slušaj vest

Studija iz časopisa Frontiers in Nutrition pokazuje da veći unos vlakana značajno smanjuje rizik od gojaznosti.

Gojaznost je hronično stanje koje karakteriše višak telesne masti i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem jer povećava rizik od brojnih bolesti – poput kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i raka.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 2,5 milijardi odraslih širom sveta ima prekomernu težinu, a oko 890 miliona je u kategoriji gojaznosti. Ovaj globalni problem zahteva hitne i efikasne intervencije.

Zašto su vlakna toliko korisna? 

Mnogo istraživanja pokazuje da razne dijete, poput mediteranske, vegetarijanske ili sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, mogu pomoći u kontroli telesne težine. Međutim, jedan od najvažnijih nutritivnih faktora su dijetetska vlakna.

Koje namirnice su bogate vlaknima?

Žitarice kao što su ječam, kinoa, ovas, smeđi pirinač i cela pšenica su deo liste namirnica sa visokim sadržajem vlakana koje vam pomažu da zadovoljite svoje dnevne potrebe.

Avokado, kruška, jabuka, bobičasto voće i povrće poput graška, brokolija, prokelja, cvekle, šargarepe i paradajza su hrana bogata vlaknima. Možete ih uključiti u svoju svakodnevnu ishranu kao salate ili sokove.

Pasulj, sočivo i orašasti plodovi kao što su orasi, bademi i čia semenke imaju puno vlakana

narmice-bogate-vlaknima-shutterstock-391498048.jpg
Studija je pokazala i da povećan unos vlakana smanjuje rizik od smrti od svih uzroka, posebno od kardiovaskularnih bolesti Foto: Shutterstock

Oko 90 % žena i 97 % muškaraca ne unosi dovoljno vlakana

Vlakna pomažu da se reguliše šećer i holesterol u krvi, održavaju zdravlje creva i pospešuju crevnu pokretljivost. Prema stručnim smernicama, žene mlađe od 51 godine treba da unose oko 25 grama vlakana dnevno, a muškarci oko 38 grama, dok starije osobe treba da ciljaju na nešto manje količine.

Međutim, većina odraslih u SAD, kao i u drugim zemljama, ne ispunjava ove preporuke. Oko 90 odsto žena i 97 odsto muškaraca ne unosi dovoljno vlakana, što dovodi do povećanog rizika od komplikacija vezanih za gojaznost, kao što su dijabetes, visok holesterol i koronarne bolesti srca.

Studija je pokazala i da povećan unos vlakana smanjuje rizik od smrti od svih uzroka, posebno od kardiovaskularnih bolesti, iako nije pronađena značajna veza sa smrtnošću od raka. Istraživači su analizirali podatke od preko 39.000 ljudi starijih od 18 godina i ustanovili da je unos vlakana od preko 20 grama dnevno povezan sa najvećom zaštitom od gojaznosti.

hrana-bogata-vlaknima-shutterstock-521209120.jpg
Studija je pokazala i da povećan unos vlakana smanjuje rizik od smrti od svih uzroka, posebno od kardiovaskularnih bolesti Foto: Shutterstock

Ipak, istraživači naglašavaju da, iako su ove veze snažne, potrebna su dalja dugoročna i kontrolisana ispitivanja kako bi se potvrdila uzročnost.

Mogući mehanizmi dejstva vlakana uključuju podsticanje osećaja sitosti, usporavanje pražnjenja želuca, regulisanje hormona u crevima i poboljšanje osetljivosti na insulin, kao i smanjenje upale u organizmu.

Zaključak

Povećan unos dijetetskih vlakana može značajno smanjiti rizik od gojaznosti i ukupne smrtnosti kod gojaznih osoba. Najveća korist je primećena kod onih koji dnevno unose oko 26 grama vlakana, ali i manja povećanja u odnosu na trenutni prosečan unos imaju pozitivan uticaj.

Zbog toga je ishrana bogata vlaknima važan deo prevencije i lečenja gojaznosti, a potrebna su dodatna istraživanja da bi se ovi nalazi još bolje razumeli i primenili u praksi.

Izvor: News-medical.net/Zdravlje.Kurir.rs

Koliko vlakana nam je potrebno svakog dana? Reglušu varenje, snižavaju šećer u krvi i holesterol - saznajte vise