Nutricionista otkriva zdravstvene koristi kajsija: Snižavaju holesterol, štite srce i jačaju krvne sudove
Kajsije su voće bogato karotenoidima, flavonoidima i kalijumom – saznajte kako pomažu zdravlju srca, snižavaju holesterol i deluju protiv upala.
- Zahvaljujući velikoj količini vitamina, flavonoida i kalijuma, kajsije imaju značajne zdravstvene koristi. Flavonoidi deluju na zaštitu i jačanje krvnih sudova, istovremeno smanjujući znake upale. Kalijum, važan mineral za funkciju nerava i mišića, takođe je ključan za pomoć hranljivim materijama u kretanju po telu. Pored toga, podržava zdrav krvni pritisak i zdravlje srca - kaže Jasna Vujičić, nutricionista.
U nekim kulturama se kajsijama pridaju i afrodizijačka svojstva. U tradicionalnoj kineskoj medicini kajsije potpomažu rehidrataciju i imaju detoksikološku ulogu.
Plod kajsije je najsličniji plodu breskve
Kajsija (prunus armeniaca) je koštuničavo voće u grupi kojoj pripadaju i šljiva, breskva, trešnja i badem. Teško je definitivno odrediti gde se prvo pojavila, jer se uzgaja od najranijih vremena. Plod kasije je najsličniji plodu breskve, a veličina i boja su mu nešto drugačije. Obično su žute ili narandžaste boje, a koštica je znatno glađa od one koju ima breskva i više liči na šljivinu košticu.
Kajsija u 100 grama ima 48 kcal i sadrži najviše šećera, a malo masti i belančevina. Od vitamina tu su najznačajniji vitamini A i C, dok od minerala sadrži gvožđe. Sušene kajsije imaju nešto veću energetsku vrednost, pa u 100 grama ima 241 kcal.
S obzirom na njeno latinsko ime koje znači „Jermenska šljiva“, pretpostavlja se da je postojbina kajsije Jermenija gde su pronađene koštice Kajsije iz neolitskog vremena. Ova pretpostavka se ne može dokazati, jer su ostaci ovog voća nađeni u Indiji i Kini u 5.000 godina starim arheološkim slojevima.
Danas kajsije rastu širom sveta, ali najviše u Mediteranu, srednjoj Aziji i dalekom istoku. Najveći proizvođači kajsija su Turska, Iran, Italija, Pakistan, Grčka, Francuska, Alžir, Španija, Japan, Maroko i Sirija.
Suve kajsije - rešenje za dobru probavu
Zbog svog velikog sadržaja vlakana, suve kajsije se mogu koristiti za olakšavanje probave i rešavanja problema zatvora. Laksativni efekat se može postići posle pojedenih 3-4 komada suve kajsije.
Saveti:
* Kupite sveže kajsije kada je sezona u punom jeku – kod nas u leto.
* Gledajte na boju i čvrstinu ploda. Neka budu narandžaste boje, relativno tvrde na dodir
* Ako ih volite jesti u svežem stanju, birajte plodove bez znakova oštećenja, a ako ih koristite za džemove i prelive za torte i kolače, možete i mekše jer su slatki.
* Ako ste kupili nedozrele kajsije, stavite ih u papirnu kesu i držite ih na sobnoj temperaturi 2-3 dana, dalje od sunca.
* Stavite ih u frižider, tako će trajati i do nedelju dana.
* One plodove koji su prezreli, odmah upotrebite, za jelo, sokove ili neke druge namene.
* Male kasijje su obično slađe od većih, jer je to znak da nisu veštački navodnjivane pa je nivo šećera u njima veći.
Možete uživati u svežim kajsijama na mnogo načina, uključujući i jedenje ručno. Takođe ih možete dodati u recepte kao ukras ili ih uključiti u razna jela.
Evo nekoliko recepata sa kajsijama koje možete isprobati:
* Uživajte u kolaču od kajsije ili hrskavom kolaču
* Polovine kajsija poširajte sa svežim mahunom vanile
* Ispecite tart sa kajsijama i pistaćima
* Pomešajte sveži džem od kajsija sa ljutim papričicama za ljuto-slatki sos preko piletine.
* Prelijte francuski tost kompotom od kajsija
* Prelijte glazuru od kajsije preko pečene šunke
* Napravite salatu od testenine sa piletinom, kajsijama, bademima, povrćem i limunovim dresingom
Oprez
Kajsije se tretiraju sumpor dioksidom pre sušenja da bi se tako zaštitila boja i pojedine hranjive materije. Ovakav tretman može da izazove napad astme ili alergijsku reakciju kod osetljivih osoba, pa se preporučuje svim astmatičarima da suve kajsije (kao i šljive) tretirane na ovaj način izbegavaju.
Uvek dobro operite kajsije pre korišćenja, jer se one u mnogim voćnjacima prskaju raznim hemikalijama. Organski uzgajane su bolji izbor, a možete ih naći u bolje snadbevnim marketima.
Izvor: Nadijeti.com/Kurir.Zdravlje.rs