Slušaj vest

Voće je neizostavan deo svake uravnotežene ishrane, bogato vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Ipak, za osobe koje imaju dijabetes, veoma je važno da obrate pažnju na porcije i biraju vrste sa nižim glikemijskim indeksom, kaže dr Bhumeš Tjagi, specijalista interne medicine.

- Neko voće sadrže veliku količinu prirodnih šećera koji mogu naglo da podignu nivo glukoze u krvi. To ne znači da bi trebalo potpuno izbaciti voće iz ishrane, već da je potrebna pametna selekcija i umerenost - savetuje dr Tjagi i izdvaja nekoliko vrsta slatkih plodova koje bi osobe sa dijabetesom trebalo da izbegavaju ili jedu samo povremeno i u malim količinama.

Grožđe

Grožđe je bogato antioksidansima, ali i fruktozom. Samo jedna šolja (oko 150 g) sadrži čak 23 g šećera, što može da izazove nagli skok šećera u krvi.

Banane

Banane su praktična užina, ali se nalaze na višem delu glikemijskog indeksa. Srednja banana ima oko 14 g šećera, dok potpuno zrela banana može još brže da podigne nivo glukoze.

shutterstock-2383935807.jpg
Bilo da su sveže ili suve, smokve su među najslađim voćem Foto: Shutterstock

Smokve

Bilo da su sveže ili suve, smokve su među najslađim voćem. Dve srednje smokve mogu da sadrže i do 16 g šećera, dok su suve smokve još koncentrisanije i šećernije.

Trešnje

Iako su male, trešnje su veoma slatke. U jednoj šolji može da se nađe i do 18 g šećera, što može da dovede do brzog porasta šećera u krvi ako se uzimaju u većim količinama. 

ananas shutterstock_2282615239.jpg
Jako zdrav, ali pun prirodnog šećera Foto: Shutterstock

Ananas

Osvežavajući i sočan, ali sa visokim glikemijskim opterećenjem. Jedna šolja kockica ananasa sadrži oko 16 g šećera. Osobe sa dijabetesom  ga zato treba jesti pažljivo i u malim porcijama.

Pametniji izbor za osobe sa dijabetesom  

Umesto ovih voćki, dr Tjagi savetuje da se biraju vrste sa nižim glikemijskim indeksom, bobičasto voće (jagode, borovnice, maline), jabuke ili kruške.

- Dobar trik je i da se voće kombinuje sa proteinima, poput orašastih plodova ili grčkog jogurta, jer to usporava apsorpciju šećera i sprečava nagle skokove - objašnjava on i poručuje: 

sece-kruske-shutterstock-1114342946.jpg
Kruške i jabuke imaju niži glikemijski indeks Foto: Shutterstock

- Voće sa manje šećera i nižim glikemijskim indeksom omogućava da se iskoriste svi njegovi benefiti, a da se pritom očuva stabilan nivo šećera u krvi i zdravlje srca i bubrega. Sledeći put kada posegnete za voćkom, imajte na umu ne samo njen ukus, već i količinu šećera koju sadrži.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs

Prirodni saveznik protiv dijabetesa: Čaj od pet biljaka po preporuci čuvenog travara