OPORAVITE KOSU POSLE ODMORA: 7 trikova koji će učiniti da vaša frizura ponovo zasija
Foto: Shutterstock

NEGA PRE SVEGA

OPORAVITE KOSU POSLE ODMORA: 7 trikova koji će učiniti da vaša frizura ponovo zasija

Lepota -

Nakon perioda izlaganja suncu, slanoj morskoj i hlorisanoj bazenskoj vodi i povećanoj vlažnosti koja ne utiče pozitivno na vašu kosu, vreme je da se posvetite njenom oporavku. Ovih šest saveta će vam i te kako pomoći...

Počnite od temena

Prvi korak je umiriti kožu glave iritiranu suncem. Preporučuje se da krenete sa laganim pilingom koji će ukloniti mrtve ćelije i pomoći vašoj koži temena da ponovo diše. Birajte proizvode koji pored efekta pilinga u svom sastavu imaju i negujuće sastojke i održavaju prirodnu vlažnost kože, savetuje časopis Harpers Bazaar.

Uklonite suve krajeve

Koliko god štitili kosu različitim proizvodima tokom boravka na moru, neizbežno je da sunce, suv vazduh, toplota i slana voda isuše krajeve. Zato, odmah po povratku sa odmora ne zaboravite da u svom salonu "osvežite" krajeve i vratite živost vašoj kosi.

Takođe, mnogi preparati za negu namenjeni su upravo nezi krajeva nakon sunčanja, pa ih koristite kako biste je oporavili.

Osvežite boju vlasi

Mnoge dame pre odlaka na letovanje obavezno posete i frizera kako bi skratile krajeve i obnovile boju. Međutim, sunce i so odrade svoje pa je često potrebno da ubrzo nakon povratka sa odmora ponovo posetite salon.

Pre odlaska na farbanje nahranite kosu pakovanjima i balzamima koji će je obnoviti. Za negu boje kod kuće koristite šampon, regenerator i balzam koji čine da kosa bude mekana i sjajna i obezbeđuju dugotrajnost boje.

Nabavite preparat koji će olakšati raščešljavanje i zaštiti kosu od lomljenja
Nabavite preparat koji će olakšati raščešljavanje i zaštiti kosu od lomljenjafoto: Diana Vyshniakova / Alamy / Alamy / Profimedia

Odradite dubinski tretman

Ukoliko tokom odmora niste želeli da se puno opterećujete kosom već da se maksimalno opustite i uživate, verovatno će vašim vlasima nakon povratka kući biti potreban tretman dubinske hidratacije.

Pakovanja za kosu koja sadrže vitami B5, C i E oporaviće kosu iz korena održavajući je zdravom i umanjiće šansu za nastanak ispucalih krajeva.

Koristite preparate za lakše raščešljavanje

Dehidriranu kosu teško je raščešljati. Zato nabavite preparat koji će to olakšati kao i češalj sa širokim zupcima koji lakše razdvaja vlasi i pritom ih štiti od lomljenja.

Ispirajte kosu hladnom vodom

Nakon šamponiranja preporučuje se da kosu ispirate hladnom vodom kako bi se kutikula zatvorila što će pomoći da kosa ranije leži na glavi i da izgleda sjajno i zdravo.

Pijte vitamine

Nega kose je potpuna samo ako dolazi iznutra. U svoju rutinu uvedite vitamine koji će pomoći da vlasište bude zdravo. Potražite suplemente koji sadrže vitamine C, E, D i B kao i kolagen, koji pomažu rastu kose, čine da bude jača, da manje opada i bude sjajna. Pored supelementacije, ne zaboravite na raznovrsnu ishranu bogatu voćem i povrćem i pravilnu hudrataciju.

(kurir.rs/harpersbazaar.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track