SOS VODIČ ZA NEGU: 10 koraka koji će vašoj koži nakon leta vratiti sjaj i zdrav izgled
Foto: Profimedia

spremni za jesen

SOS VODIČ ZA NEGU: 10 koraka koji će vašoj koži nakon leta vratiti sjaj i zdrav izgled

Lepota -

Duži boravak na suncu i visoke temperature učinile su svoje. Čak i osobe koej nemaju osetljivu kožu, nakon leta mogu iskusiti suvoću na telu pa je poterbno posebnu pažnju posvetiti nezi kože i prirremiti je za nadolazeće hladne mesece.

Koži je posle leta potrebna dubinska nega koja će je nahraniti i ojačati pred zimu koja sa sobom nosi nove izazove. Koža je naš najveći organ koji nas i štiti i ulepšava, pa se pobrinite da mu pružite kraljevski tretman, piše ordinacija.vecernji.hr.

Prateći ove savete i održavajući dosledan režim nege kože, možete osigurati da ona ostane zdrava, sjajna i spremna za novu sezonu.

Počnite sa nežnim čišćenjem

Započnite svoju rutinu nege kože nežnim čišćenjem. Pronađite blago sredstvo za čišćenje bez sulfata koje može efikasno ukloniti ostatke drugih preparata za negu, znoj i nečistoće a bez preteranog isušivanja kože. Čišćenje dva puta dnevno pomaže u održavanju pH ravnoteže vaše kože i priprema je za sledeće korake.

Ne preskačite piling

Izlaganje suncu i slanoj vodi može dovesti do nakupljanja mrtvih ćelija kože, zbog čega vaš ten može biti bez sjaja. Uključite rutinu nežnog pilinga u svoj režim nege kože. Ova rutina 1-2 puta nedeljno će pomoći da otklonite suve ćelije a vaša koža će postati mekana i nežna na dodir.

Koristite hidratantni serum ili esenciju sa sastojcima kao što je hijaluronska kiselina za dubinsku hidrataciju kože
Koristite hidratantni serum ili esenciju sa sastojcima kao što je hijaluronska kiselina za dubinsku hidrataciju kožefoto: Profimedia

Uključite hijaluronsku kiselinu za dubinsku hidrataciju

Sunce i slana voda mogu dovesti do suvoće i dehidracije, zbog čega je potrebno nadoknaditi izgubljenu vlagu. Koristite hidratantni serum ili esenciju sa sastojcima kao što je hijaluronska kiselina za dubinsku hidrataciju kože. Uz to, razmislite o kvalitetnoj hidratantnoj kremi koja će zadržati vlagu i stvoriti barijeru protivm spoljašnjih uticaja.

Obnovite i umirite kožu uz pomoć aloa vere

Nakon dužeg izlaganja suncu, vaša koža može biti sklona crvenilu, upali, pa čak i opekotinama. Da biste ublažili ove probleme, uključite proizvode koji sadrže umirujuće sastojke kao što su aloe vera, kamilica ili ekstrakt nevena. Ovi sastojci mogu smanjiti crvenilo i umiriti kožu oštećenu suncem.

Ne zaboravite antioksidativnu zaštitu

Sunčevi UV zraci mogu ubrzati proces starenja i oštetiti DNK vaše kože. Zato je važno da zaštitite svoju kožu od budućih oštećenja korišćenjem proizvoda bogatih antioksidansima kao što su vitamin C, vitamin E i ekstrakt zelenog čaja. Ovi antioksidansi neutrališu slobodne radikale, smanjujući rizik od preranog starenja i poboljšavajući opšte zdravlje vaše kože.

Dodatno hidrirajte kožu nakon sunčanja

Ako ste ovog leta proveli mnogo vremena na suncu, razmislite o specijalizovanom proizvodu za posle sunčanja ili gelu aloe vere da biste umirili kožu. Izbegavajte tople tuševe jer mogu dodatno isušiti kožu. Odlučite se za mlaku vodu i nežno čišćenje.

Nastavite da primenjujete najmanje SPF 30 čak i tokom oblačnih dana
Nastavite da primenjujete najmanje SPF 30 čak i tokom oblačnih danafoto: Profimedia

Koritite SPF zaštitu i tokom oblačnih dana

Samo zato što je leto završeno ne znači da treba da zabortavite na krene sa zaštitnim faktorom. Nastavite da primenjujete najmanje SPF 30 čak i tokom oblačnih dana. UV zraci su i dalje prisutni u jesenjim mesecima i mogu oštetiti vašu kožu tokom cele godine.

Prilagodite rutinu nege kože hladnijim danima

Razmislite o korišćenju bogatije hidratantne kreme i dodavanju hidratantnih maski ili ulja u svoj režim nege. Sve više ćemo boraviti u zatvorenim prostorijama sa suvljim vazduhom pa će i naša koža zahvetati dodatnu hidratiaciju.

Pravilna ishrana je takođe deo nege kože

Zapamtite da nega kože nije samo ono što nanosite lokalno. Potrebno ej da ostanete hidrirani unoseći dovoljno vode. Takođe, svoju ishranu ovogatite sezonskim voćem i povrćem kao i vitaminima i mineralima koji pozitivno utiču na zdravlje kože.

Profesionalna nega

Ako ste zabrinuti zbog oštećenja od sunca ili problema sa kožom, obratite se dermatologu. Jedino vam specijalist mogu pružiti prave savete i tretmane za specifične potrebe nege kože.

(kurir.rs/ordinacija.vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track