ON JE SAMO PRVA POMOĆ: Budite oprezni jer SUVI ŠAMPON nije za svaki dan
Foto: Shutterstock

za lepu kosu

ON JE SAMO PRVA POMOĆ: Budite oprezni jer SUVI ŠAMPON nije za svaki dan

Lepota -

Koliko god da je suvi šampon koristan njegovom čestom upotrebom činite više štete nego koristi za kosu. U nastavku saznajte šta bi se moglo desiti ako preterate...

Suvi šampon je saveznik u nezi kose i deluje tako što upija višak ulja i masnoće sa vlasišta i pramenova kose, dajući joj čistiji izgled. Tajna suvog šampona leži u njegovim aktivnim sastojcima - obično skrobnom prahu ili alkoholu - koji se vezuju za ulja u kosi i vlasištu. Osim što pomaže u borbi protiv masne kose, čini kosu i mirisnom.

Dermatolozi Claire Chang i Anand Gerija napominju da suvi šampon ne spira prljavštinu i masnoću sa kože glave, već samo privremeno prekriva prljavu kosu.

- Iako suvi šampon može biti koristan alat za produženje vremena između pranja, važno je da ga koristite umereno i da budete svesni potencijalnih rizika povezanih sa njegovom upotrebom - kaže dr Geria.

 Uobičajeni alergeni ili iritanti koji se nalaze u proizvodima za suve šampone uključuju mirise, konzervanse druge hemikalije
Uobičajeni alergeni ili iritanti koji se nalaze u proizvodima za suve šampone uključuju mirise, konzervanse druge hemikalijefoto: Profimedia

Suvi šampon može izazvati kontaktni dermatitis

Ako vaše vlasište svrbi, možda je za to kriv vaš suvi šampon.

- Ovaj proizvod ponekad može da izazove iritirajuću ili alergijsku kontaktnu reakciju zbog osetljivosti na jedan od njegovih sastojaka - kaže dr Čang.

Kontaktni dermatitis se može manifestovati kao crvena koža glave koja je prekrivena ljuspicama, praćena svrabom ili peckanjem. Uobičajeni alergeni ili iritanti koji se nalaze u proizvodima za suve šampone uključuju mirise, konzervanse i druge hemikalije kao što je benzol.

- Izbegavanje nadražujućih materija je najbolji način da se spreči kontaktni dermatitis, koji obično nestaje sam od sebe nakon što prestanete da koristite štetni proizvod. Ako niste sigurni koji sastojak uzrokuje vaše simptome, posetite alergologa ili dermatologa radi testiranja na alergiju - ističe dr Čang.

Folikuli dlake može se začepiti od proizvoda za negu

Doktorka Geria napominje da prekomerna upotreba suvog šampona i preskakanje pranja kose može stvoriti nakupljanje proizvoda i prljavštine na vašem vlasištu. Čang dodaje da nakupljanje prljavštine može začepiti folikule dlake i pore i izazvati akne na glavi i upalu folikula, ili folikulitis, koji se često manifestuje kao upaljene kvrge ili bubuljice.

Iako blagi slučajevi folikulitisa mogu nestati sami, teži slučajevi, prema Majo Klinici, mogu zahtevati antibiotik ili antifungalni lek (protiv gljivica).

Nepravilno nanošenje i uklanjanje suvog šampona takođe može povećati rizik od lomljenja kose
Nepravilno nanošenje i uklanjanje suvog šampona takođe može povećati rizik od lomljenja kosefoto: Profimedia

Veći je rizik od lomljenja kose zbog nepravilnog nanošenja

- Prekomerna upotreba suvih šampona koji sadrže alkohol može učiniti vašu kosu suvom i lomljivom - kaže dr Čang. Suvi šampon obično ne sadrži hidratantne ili hranljive sastojke.

- Nepravilno nanošenje i uklanjanje suvog šampona takođe može povećati rizik od lomljenja kose. Na primer, agresivno trljanje ili četkanje kose tokom upotrebe suvog šampona može izazvati mehanička oštećenja i lomljenje kose - dodaje dr Čang.

Dozovoljeno je koristiti suvi šampon najviše dva dana za redom

Iako česta upotreba suvog šampona može imati potencijalne nedostatke, on i dalje može biti deo vaše rutine za negu kose kada se pravilno primenjuje i koristi umereno. Međutim, šta se podrazumeva pod njegovom umerenom upotrebom?

- Dermatolozi obično preporučuju korišćenje suvog šampona ne duže od dva dana zaredom pre nego što operete kosu vodom i redovnim šamponom da biste uklonili proizvod i prljavštinu koja se nakuplja na koži glave i kosi - kaže dr Geria.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track