BUDITE SE SA OTEČENIM LICEM? Proverite da li je u pitanju neki od ovih 7 UZROČNIKA
Foto: Profimedia

KORISNO JE ZNATI

BUDITE SE SA OTEČENIM LICEM? Proverite da li je u pitanju neki od ovih 7 UZROČNIKA

Lepota -

Rano buđenje sa natečenim licem može biti iritantno, ali srećom, ovaj problem se lako može rešiti različitim promenama u ishrani ili načinu života. Međutim, važno je obratiti pažnju ako se ovo stanje često dešava, jer ponekad otečeno lice može biti znak nekog zdravstvenog problema.

Jedan od razloga zašto se ujutro budite sa natečenim licem je gravitacija. Dr. Zakia Rahman, klinički profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu u Stanfordu, objašnjava za Huffpost da gravitacija vuče tečnost u telu prema dole, zbog čega mnogi na kraju dana imaju otečene noge.

Međutim, dok spavamo, gravitacija ne vuče tečnost ka nogama, već ostaje u licu. Srećom, ovaj problem se lako može rešiti ukoliko prethodni dan izbegavamo uzročnike ovog stanja.

Previše slane ili slatke hrane

Internista Dona Kejsi objašnjava za Livestrong da velike količine natrijuma i šećera mogu da izazovu zadržavanje tečnosti, što može da vam ostavi natečeno lice ujutru. Otok može biti posebno izražen oko očiju, stomaka, ruku i stopala.

Ovaj problem možete rešiti tako što ćete piti puno vode, koja će podstaći vaše telo da oslobodi višak tečnosti koju zadržava i smanji otok.

Alkohol

U početku deluje kao diuretik koji podstiče vaše telo da izluči više tečnosti što može izazvati dehidraciju. Kao rezultat toga, vaše telo će se truditi da zadrži što više tečnosti, ostavljajući vas natečenim.

Kao i u prethodnom slučaju, uzimanje više tečnosti će vašem telu poslati signal da niste dehidrirani, a zauzvrat će osloboditi višak vode koju zadržava, piše Harvard Health Publishing.

otečeno lice, Buđenje
foto: Profimedia

Previše sna

Predugo spavanje može izazvati zadržavanje tečnosti u licu. Ležanje na stomaku satima može dovesti do nakupljanja tečnosti u licu. Takođe, zadržavate višak vode jer celu noć ne idete u toalet. Ali natečeno lice bi trebalo da nestane kada ustanete i počnete da se krećete.

Nacionalna medicinska biblioteka preporučuje uzimanje dodatnog jastuka jer će spavanje na povišenom sprečiti nakupljanje viška tečnosti oko lica i očiju. Pored toga, spavanje na leđima ili boku takođe može smanjiti zadržavanje tečnosti u licu.

Menstruacija

Hormonske promene koje se dešavaju u danima ili nedeljama pre menstruacije mogu vaše lice učiniti vaše natečenim (kao i ostatak tela). Nadimanje zbog PMS-a množete da ublažite tako što ćete paziti na unos soli i ograničiti unos kofeina i alkohola. Američko udruženje akušera i ginekologa savetuje da svoj tanjir napunite zdravim ugljenim hidratima bogatim vlaknima kao što su integralne žitarice, pasulj, sočivo i povrće. Ova hrana može smanjiti želju za slanom ili slatkom hranom koja može pogoršati nadimanje.

Hormonske promene u periodu menstruacije mogu vaše lice učiniti vaše natečenim kao i ostatak tela
Hormonske promene u periodu menstruacije mogu vaše lice učiniti vaše natečenim kao i ostatak telafoto: Profimedia

Kontaktni dermatitis

Ako ste se probudili sa otečenim licem sa crvenilom, svrabom ili iritacijom, možda imate alergijsku reakciju. Grinje, perut kućnih ljubimaca i novi deterdženti za pranje posteljine ili jastuka uobičajeni su krivci, ali i nova krema za lice ili nakit. Hladne obloge i nanošenje hidrokortizonske kreme mogu pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju svraba.Takođe, prema klinici Majo, kremu možete ohladiti u frižideru pre nanošenja da bi bila dodatno umirujuća.

Infekcija

Kejsi napominje da infekcije sinusa, zubne infekcije, pa čak i teške akne mogu izazvati upalu na licu, a drugi simptomi će zavisiti od vrste infekcije koju imate. Infekcije sinusa mogu izazvati začepljenje i bol ili pritisak oko nosa ili ispod očiju, dok infekcije zuba obično izazivaju bol i osetljivost u ustima. Obavezno potražite medicinsku pomoć ako infekcija uzrokuje oticanje lica.

Apneja

Prekid disanja tokom spavanja (apneja) može izazvati glasno hrkanje i umor tokom dana ili glavobolju, ali i otečenost lica ujutru. Blagi simptomi se često mogu kontrolisati smanjenjen telesne težine ili promenom položaja spavanja. Ako su vaši simptomi teški, vaš lekar može preporučiti uređaj za kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima (CPAP) kako bi vaš disajni put bio otvoren dok spavate.

U nekim slučajevima, buđenje sa natečenim licem može biti posledica alergijske reakcije
U nekim slučajevima, buđenje sa natečenim licem može biti posledica alergijske reakcijefoto: Profimedia

Ozbiljniji uzroci nadutosti lica

U nekim slučajevima, buđenje sa natečenim licem može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema. To može uključivati: ‌

  • Hipotireozu - stanje koje se javlja kada štitna žlezda proizvodi premalo tiroidnih hormona (tiroksin i trijodtironin). Uobičajeni simptomi uključuju umor, povećanje telesne težine, suvu kožu i osetljivost na hladnoću, ali neki ljudi imaju i blagi otok lica. ‌
  • Cushingov sindrom - stanje u kojem telo proizvodi previše hormona kortizola i, prema klinici Mejo, može prouzrokovati da lice izgleda okruglo ili natečeno. Takođe može izazvati neočekivano povećanje telesne težine, strije, akne, sporo zarastanje rana i zaobljenu grbu između ramena.
  • Ozbiljnu alergijsku reakciju - u retkim slučajevima izaziva iznenadno oticanje lica i naziva se anafilaksa.

- Ovo je izuzetno opasno jer može izazvati poteškoće pri gutanju. Ostali simptomi mogu uključivati osip na koži, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu ili otečeni jezik ili grlo. Obavezno se u najkraćem roku javite lekaru ako imate ove simptome - kaže dr Kejsi.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track