FORMALDEHID U HEMIJSKIM ISPRAVLJAČIMA KOSE POVEĆAVA RIZIK OD RAKA MATERICE: Stručnjaci koji se bave kancerom traže zabranu!

DOKAZANO

FORMALDEHID U HEMIJSKIM ISPRAVLJAČIMA KOSE POVEĆAVA RIZIK OD RAKA MATERICE: Stručnjaci koji se bave kancerom traže zabranu!

Lepota -

Studija koju je lane objavio Američki nacionalni institut za zdravlje otkrila je da žene koje koriste hemikalije za ispravljanje kose više od četiri puta tokom jedne godine imaju dva puta veći rizik od dobijanja raka materice.

Početkom 21. veka u celom svetu je bila pomama za solarijumima, pa su žene, a neretko i muškarci, provodili sate pod usijanim lampama ne bi li tokom cele godine izgledali kao da su upravo došli sa letovanja. Međutim, naučno je dokazano da takva mesta mogu da izazovu rak kože, te su preko noći nestala. Poslednju deceniju isti slučaj se dešava sa tretmanima za ispravljanje kose, iako na listi sastojaka preparata koji se koriste za to jeste formaldehid, naučno dokazan kancerogana hemikalija.

Američka Uprava za hranu i lekove predložila je zabranu upotrebe formaldehida kao sastojka u relaksatorima, odnosno “ispravljačima” kose, što je ogroman korak u podizanju svesti o potencijalnoj šteti koju takvi proizvodi stvaraju za mnoge žene koje koriste tretmane za ispravljanje kose.

Predloženi zakon bi zabranio korišćenje ove hemikalije u proizvodima za zaglađivanje ili ravnanje kose, koji se nazivaju i relaksatori. Prema podacima ove agencije, trenutno, dok se ovaj zakon ne usvoji, na snazi je preporuka da se ovi proizvodi koji sadrže formaldehid ne koriste.

Šta je formaldehid?

Formaldehid je bezbojni, zapaljivi gas koji se koristi u širokom spektru proizvoda za domaćinstvo, uključujući lekove i kozmetiku. Veoma je toksičan, a često izlaganje može dovesti do iritacije očiju, kože, pluća i grla. Prema podacima Američkog Nacionalnog instituta za prevenciju kancera, formaldehid je takođe povezan sa pojavom određenih vrsta raka, uključujući mijeloidnu leukemiju, rak koji se javlja u krvi i koštanoj srži.

peglanje kose
foto: Shutterstock

Čak i proizvodi koji ne sadrže formaldehid kao glavni sastojak mogu imati druge sastojke koji se prilikom zagrevanja mogu pretvoriti u formaldehid, kao što je metilen glikol, koji se nalazi u nekim proizvodima za ispravljanje kose. Neki sapuni, šamponi, losioni i proizvodi za čišćenje sadrže formalin, koji je u stvari formaldehid, samo rastvoren u vodi.

Podići svest o potencijalnim opasnostima

Poslednjih godina sprovedeno je nekoliko istraživanja koja su pomogla da se podigne svest o potencijalnim opasnostima upotrebe hemijskih relaksatora za kosu. Studija objavljena prošle godine od strane Američkog Nacionalnog instituta za zdravlje otkrila je da žene koje koriste hemikalije za ispravljanje kose više od četiri puta tokom jedne godine imaju dva puta veći rizik od dobijanja raka materice. Iako studija nije prikupila informacije o tačnim nazivima brendova ili sastojcima koje su koristili učesnici, istraživači su primetili da formaldehid, parabeni i drugi sastojci koji se nalaze u hemijskim ispravljačima kose mogu da doprinesu povećanom riziku od raka materice.

Osim formaldehida, u hemijskim ispravljačima kose se često nalaze i endokrini disruptori koje telo apsorbuje preko temena glave. Ove hemikalije tako mogu da ometaju endokrini ili hormonski sistem tela i povezane su sa ranim početkom puberteta, tumorima fibroida i neplodnošću, objašnjavaju stručnjaci.

Izvor: NBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track