DERMATOLOZI OBJAŠNJAVAJU: Kako nastaju OŽILJCI i kako ih se rešiti
Foto: Shutterstock

zdravlje kože

DERMATOLOZI OBJAŠNJAVAJU: Kako nastaju OŽILJCI i kako ih se rešiti

Lepota -

Skoro svako na svetu ima neki ožiljak na telu. Uzroci njihovog nastanka mogu da budu razni, kao i osećanja zbog njihovog postojanja. Zavisno od uzroka nastanka, postoje razni načini za njihovo tretiranje, bilo da su novonastali ili oni iz detinjstva.

Svaki put kada se ožiljak formira, dešava se niz događaja. Prvo, na mesto rane stižu zapaljenske ćelije koje sprečavaju infekciju i zaceljuju trombocite kako bi se zaustavilo krvarenje. Potom fibroblasti (vrsta ćelije koja luči kolagen) pokreću obnovu tkiva i dermisa (srednjeg sloja kože), što omogućava da epidermis (gornji sloj kože) prekrije ozleđeno mesto.

- Međutim, postoje različite vrste ožiljaka, i zavise od niza faktora, uključujući lokaciju, dubinu i težinu rane, ali i od tretmana rane, genetike i uzrokom nastanka rane – objašnjava dr Entoni Rosi, dermatolog iz Medicinskog centra za prevenciju i lečenje kancera iz Njujorka.

Koje vrste ožiljaka postoje?

Prvo, postoje ravni, linearni ožiljci koji su obično rezultat hirurških rezova, koji bi trebalo lako da zarastaju i u potpunosti povrate prirodnu pigmentaciju. Ožiljci koji ne odgovaraju vašoj boji kože mogu biti hipopigmentirani ili hiperpigmentirani.

Hipopigmentirani ožiljci su svetliji od prirodne boje kože, a to je zato što većinom nastaju zbog UV oštećenja. Suprotno od njih, hiperpigmentirani ožiljci formiraju novu kožu koja sadrži više pigmenta nego vaša koža, a jedan od razloga je to što prirodno imate kožu bogatu melaninom, koji određuje boju očiju, kose i kože.

Sunce, devojka, koža, izgled, leto, sunčanje
foto: Profimedia

Hipertrofični ožiljci, koji mogu da bole ali i svrbe, su obično ispupčeni, a nastaju kada vaše telo proizvodi više kolagena nego što je potrebno pa ovakvi ožiljci obično budu tvrdi i deblji od kože.

Keloidni ožiljci, po izgledu slični hipertrofičnim, poseduju zadebljana vlakna kolagena koja se protežu duboko u dermis, obično izvan područja nastanka rane. Iako su češći kod osoba koje imaju tamniji ten, njihova pojava je moguća kod svakoga.

Zašto nastaju i kako ih se rešiti?

Dok kod nekih ljudi rane ne ostavljaju ožiljke, drugi su im više podložni. Jedan od razloga može biti genetika, ali zavisi i od toga da li se rana inficirala, i koja je dubina i lokacija povrede. Rane na nogama teže zarastaju zbog loše cirkulacije, kao i na mestima gde je koža zategnuta, poput čeonog dela ili ključne kosti, zbog čega na tim lokacijama ostaju ožiljci. Starost osobe je takođe veoma važna.

- Što smo stariji, tako je formiranje kože koja je identična koži pre povrede manja, i obično je ožiljak koji se formira druge boje ili teksure - objašnjava dr Tomi Li Vol, estetski dermatolog iz Kalifornije.

Gaza, Previjanje, Rana
foto: Profimedia

Dobra vest je da postoje načini da smanjite mogućnost nastanka ožiljaka, kao i umanjite vidljivost starih. Stručnjaci savetuju da prilikom zarastanja rane ograničite fizičke aktivnosti, poput trčanja i odlaska u teretanu, jer tada ne samo da istežemo mesto povrede već i smanjujemo dotok krvi oko područja kojem je krv potrebna za zarastanje.

- Rana uvek mora da bude čista i hidrirana, u suprotnom će se stvoriti krasta koja sprečava zarastanje gornjeg sloja kože, pa keratinociti ne mogu prirodno da se kreću i obnove epidermis – objašnjava dr Rosi.

Kada su u pitanju stari ožiljci, osim laserskih i botoks tretmana, postoje topikalne kreme koje sadrže retinol ili tretinoin koje pomažu. Međutim, pre odluke o odabiru tretmana uvek se posavetujte sa dermatologom o najboljem rešenju za vašu vrstu ožiljka.

Izvor: Huffington post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track