7 NAJČEŠĆIH RAZLOGA ZA POJAVU PODOČNJAKA: Obično su bezazleni, ali mogu biti i znak OZBILJNIH BOLESTI
Foto: Shutterstock

oči kao mapa zdravlja

7 NAJČEŠĆIH RAZLOGA ZA POJAVU PODOČNJAKA: Obično su bezazleni, ali mogu biti i znak OZBILJNIH BOLESTI

Lepota -

Koža oko očiju je tri puta tanja nego na drugim delovima lica, i čak do šest puta tanja nego na telu. Ovo područje lica je veoma osetljivo i dobar je pokazatelj naših navika. Ako malo spavate, pušite ili pijete previše alkohola, to će ostaviti vidljive tragove.

Predeo ispod očiju nema potkožnog i čvrstog vezivnog tkiva, pa su na tom mestu vidljiviji uobičajeni znaci starenja. Međutim, ponekad su izraženi podočnjaci simptom bolesti. Ako se pojave iznenada i bez ikakvog očiglednog uzroka, traju duže vreme, ili ako se jave drugi simptomi, uvek potražite savet lekara.

Ovo su neki od najčešćih razloga za tamne podočnjake.

Dehidrirali ste

Ako pijete premalo vode, krv postaje gušća i kiseonik se teže prenosi kroz krvne sudove, što može rezultirati podočnjacima.

Imate hiperpigmentaciju

Ako se previše pigmenta melanina nakupi ispod očiju, to takođe može izazvati tamne krugove. Ovo stanje može biti izazvano UV zračenjem, hormonskim promenama i pojedinim bolestima.

Naprežete oči

Što ste duže budni i što su očni mišići duže napeti, to će više krvi da prolazi kroz njih. Ispod tanke kože u predelu očiju vidljivi su krvni sudovi pa se pojavljuju tamni krugovi kao jasan znak nedostatka sna. Dugotrajan rad na računaru i izlaganje svetlu ekrana takođe podstiču njihovo formiranje.

Kada je nos začepljen i čelo boli, može doći i nastanka podočnjaka jer je nos 'preopterećen'
Kada je nos začepljen i čelo boli, može doći i nastanka podočnjaka jer je nos "preopterećen"foto: Shutterstock

Imate sinusitis

Kada je nos začepljen i čelo boli, može doći i nastanka podočnjaka jer je nos "preopterećen", pa vene oko očiju postaju tamne i proširene.

Nedostaje vam gvožđe

Prenizak nivo gvožđa u krvi može dovesti do nedostatka crvenih krvnih zrnaca, pa je krv tamnija. Stoga se bledilo i podočnjaci mogu povezati sa nedostatkom ovog minerala.

Imate alergiju na polen

U periodu alergija, usled čestog brisanja i trljanja očiju, nežna koža očnih kapaka će postati iritirana, pa se savetuje da se ovo područje što manje dodiruje prstima i maramicama.

Simptom dijabetesa, bolesti bubrega i jetre

Tamni krugovi ispod očiju mogu se pojaviti kao simptom bolesti, uključujući dijabetes, neurodermatitis, bolesti bubrega i jetre.

Zdrav način života

Prvi korak u borbi protiv podočnjaka je dovođenje organizma u ravnotežu – dovoljno sna, izbegavanje pušenja, čak i pasivnog pušenje, pravilna ishrana bez nitrata i dodatne soli, i uzimanje dovoljno vode, dok su kafa i alkoholni napici dozvoljeni samo u umerenim količinama.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track