ZBOG ČEGA SE SPUŠTAJU KAPCI I KADA JE VREME ZA OPERACIJU: To nije samo estetski problem - može ozbiljno UGROZITI VID
Foto: Profimedia

starenje kože

ZBOG ČEGA SE SPUŠTAJU KAPCI I KADA JE VREME ZA OPERACIJU: To nije samo estetski problem - može ozbiljno UGROZITI VID

Lepota -

Iako se ovaj problem javlja i kod muškaraca, spušteni kapci ženama ipak stvaraju više muka, najviše iz estetskog razloga. Međutim, spuštena koža na kapcima može da izazove i problem s vidom, ali i da ukaže na neke skrivene zdravstvene probleme.

Labavost kože očnog kapka, koja se javlja kod dosta ljudi, jeste patološko stanje koje se karakteriše viškom kože, gornjeg i donjeg kapka, a stručno se naziva dermatohalaza. Tačnije, to nije stanje s viškom kože, nego se koža koja je oduvek bila tolika, vremenom opustila.

S godinama se ovo stanje pogoršava, usled gravitacije, smanjenja elastičnosti kože i slabljenja vezivnog tkiva u koži. Iako najčešće pogađa gornje kapke, kod nekih se nogu pojaviti i na donjim kapcima.

spušteni kapci
foto: Profimedia

Mehanička ptoza ugrožava vid

U većini slučajeva, problemi koji nastaju zbog spuštenih kapaka su kozmetički, i uključuju natečenost, bore, tamne podočnjake ili opuštanje kože.

Međutim, ponekad ovo stanje može da izazove iritaciju i crvenilo očiju, ali i probleme sa vidom. To se dešava kada kapak padne preko zenice, a naziva se mehanička ptoza. Nažalost, nošenje naočara ne može da reši ovaj problem i tada je neophodno posetiti očnog lekara koji će vas najverovatnije uputiti na operaciju.

Uzroci nastanka spuštenih kapaka

Iako se dermatohalaza može javiti bilo kada, najčešće se javlja kod ljudi srednjih godina i kod starije populacije. Obično se dešava kao deo prirodnog procesa starenja kože, zbog slabljenja vezivnog tkiva i elastičnosti kože.

Međutim, faktori koji mogu da utiču na pojavu ovog stanja mogu da uključuju razna neurološka stanja, operaciju kapaka, genetske faktore i često trljanje očiju. Međutim, i neke bolesti mogu da utiču na pojavu ovog stanja.

Botoks
foto: Profimedia

Lečenje spuštenih kapaka

Spušteni kapci ne moraju nužno da ukazuju na neko oboljenje i u većini slučajeva nemaju veliki uticaj na kvalitet života pacijenta pa nije potreban poseban tretman.

Međutim, ako vam ovo stanje ometa normalno funkcionisanje, odnosno ako vam ometa vid, trebalo bi da se obratite svom lekaru kako bi se ustanovio način lečenja.

Postoji nekoliko načina tretiranja ovog stanja, a oni uključuju:

  1. Blefaroplastiku – hirurško otklanjanje viška kože sa očnih kapaka
  2. Injekcije botoksa – nehirurčki zahtav koji obuhvata ubrizgavanje botoksa kako bi se zategla koža i privremeno uklonile bore oko očiju. Kako je ova opcija privremena, potrebno je ponavljanje na svakih nekoliko meseci.
  3. Filere - Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline, koji se obično koriste za donje kapke.
  4. Uklanjanje masti ili repozicioniranje – Hirurški zahvat koji podrazumeva uklanjanje ili redistribuciju masti kako bi se smanjili podočnjaci ili zategli kapci.

Nekim ljudima pomažu vežbe za jačanje kože u predelu očiju, iako ne postoje naučni dokazi za to. Mišljenje je da aktivacijom mišića kapaka ojačavamo oslabljene mišiće oka pri čemu dolazi i do zatezanja kapaka.

Izvor: Helathline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track